Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Libereckém kraji vyrůstá mnoho nových bytů. Dokonce nejvíce za posledních 15 let

V období od ledna do září začala v Česku výstavba více než 29 000 bytů. V Libereckém kraji se nejvíc staví přímo v Liberci.

V Libereckém kraji začala stavba největšího počtu nových bytů za posledních 15 let. Podle předběžných informací z Českého statistického úřadu (ČSÚ) se v kraji za prvních devět měsíců letošního roku začalo se stavbou 1368 nových bytů, což je téměř dvakrát víc než ve stejném období loňského roku. Mezi kraji jde o nejvyšší meziroční růst bytové výstavby. V celém Česku zahájili stavbaři od ledna do konce září výstavbu 29.137 nových bytů, je to o 17,8 procenta víc než loni.

Nejvíc nových bytů se staví v Praze, středních Čechách a na jižní Moravě.V Libereckém kraji je nejrušněji v krajském městě, kde se staví několik stovek nových bytů. Největším projektem je výstavba na místě bývalých Montážních závodů v dolním centru Liberce. V průběhu tří let nabídne 300 nových bytů, a také prostory pro kanceláře, obchody, kavárny a restaurace. Na projektu za stamiliony korun se podílejí tři investoři.

„Je to asi největší konverze průmyslové lokality v Liberci,“ řekl architekt Radim Kousal, který je autorem projektu. V centru Liberce vyroste zhruba 90 bytů do vlastnictví a podobný počet bytů nájemních, které jsou určeny hlavně seniorům. Znovu se do města pod Ještědem vrací také družstevní výstavba. Stavební bytové družstvo Sever (SBD Sever) nabídne zájemcům 114 družstevních bytů. „Je to zaměřeno na ty, kdo nemohou nebo nechtějí dosáhnout na hypotéku, jako jsou třeba mladé rodiny s dětmi,“ řekl ředitel družstva Petr Černý. Družstvo dnes spravuje přes 10.000 bytů a nebytových jednotek, družstevních bytů je z toho už ale jen 400, ostatní převedlo do vlastnictví družstevníků.

Zatímco v minulých letech převažovaly v nové výstavbě rodinné domy, letos tvoří jen 37 procent zahájených bytů. Převažují bytové domy, 171 bytů se také začalo letos modernizovat a 63 nových bytů vzniká přeměnou původně nebytových objektů. Ačkoli nová výstavba se rozjíždí, dokončeno bylo jen 602 nových bytů, což je o pětinu méně než před rokem. Tři čtvrtiny dokončených bytů jsou v rodinných domech. Důvodem je malá aktivita v bytové výstavbě v předchozích letech. Nabídka bytů tak výrazně pokulhává za poptávkou, což žene ceny nahoru. Ceny nových bytů s garáží v centru Liberce se pohybují od 58.000 korun za metr čtvereční.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byty, výstavba, ČSÚ, Liberecký, Liberecký kraj, stavba, Liberec, Česko, Český statistický úřad, projekt, Praha, Petr Černý, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji vyrůstá mnoho nových bytů. Dokonce nejvíce za posledních 15 let  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.