Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Úterní neštěstí v Hamru vyřadilo z provozu tři sanitky. O dekontaminaci se postarají vojáci

Kvůli výbuchu v Hamru na Jezeře muselo do nemocnice deset záchranářů a tři sanitky byly vyřazeny z provozu. Naštěstí všichni záchranáři byli propuštěni domů a sanitky se vrátí po důkladném očištění také do služby.

Tři sanitky musela Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje vyřadit z provozu po úterním neštěstí s osmi zraněnými v provozovně likvidace nebezpečného odpadu společnosti Purum v Hamru na Jezeře na Českolipsku. Všechny zasáhly zatím neznámé škodlivé látky, je proto třeba je před návratem do provozu vyčistit. S dekontaminací pomohli specialisté z 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany Liberec, řekl mluvčí záchranky Michael Georgiev.

Při zásahu v Hamru zatím neznámé chemikálie zasáhly i deset záchranářů, kteří museli na pozorování do nemocnice. Ještě v úterý byli ale všichni propuštěni. Dočasně vyřadit z provozu museli záchranáři tři plně vybavené sanity z Českého Dubu, Jablonného v Podještědí a České Lípy, které na místě zasahovaly. Nahradit je musely záložní vozy. „Jde o pojízdné jednotky intenzivní péče s vybavením za více než půldruhého milionu korun, dekontaminace proto vůbec není jednoduchá,“ řekl Michael Georgiev.

Zatímco o vnější očistu vozů se postarali hasiči, na dekontaminaci vnitřku vybaveni nejsou, a tak pomohli liberečtí chemici. První sanitku měli hotovou už odpoledne, zbylé dvě vyčistí vojáci do večera, aby se už ve čtvrtek mohly znovu vrátit do služby, potvrdil mluvčí chemiků Pavel Tichý. Liberečtí chemici patří v armádě k elitě. Velké renomé si vysloužili v roce 1990 po nasazení ve válce v Perském zálivu. Se svým vybavením dokážou radiaci, biologické či chemické znečištění nejen identifikovat, ale také účinně zlikvidovat.

Úterní neštěstí v Hamru na Jezeře prověřuje policie pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Nikoho ale neobvinila. Při neštěstí byli v úterý vážně zraněni dva lidé, na místě je museli záchranáři oživovat. Muž hospitalizovaný v Liberci je stále v kritickém stavu. Jeho kolega ve vinohradské nemocnici je ve stabilizovaném stavu mimo ohrožení života. Další pracovník utrpěl středně těžké poranění a čtyři lidé byli podle záchranářů zraněni lehce. Policie zatím neví, co výbuch při nečekané chemické reakci spojené s únikem škodlivin do ovzduší způsobilo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS LK

Štítky neštěstí, odpady, firmy, zranění, Hamr na Jezeře, Liberec, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, okres Česká Lípa, první válka v Perském zálivu, Pavel Tichý, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Český Dub, Jablonné v Podještědí, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úterní neštěstí v Hamru vyřadilo z provozu tři sanitky. O dekontaminaci se postarají vojáci  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.