Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Podpora elektromobilů a sdílených vozů. Liberec je chce nechat parkovat zdarma

Parkování zdarma plánuje město Liberec pro elektromobily a sdílená auta. Radnice tak chce podpořit tento způsob dopravy. I tak asi půjde jen o dočasné řešení.

Elektromobily a sdílená auta budou moci v Liberci na parkovištích města nejspíš stát zdarma. Zatím jde o záměr, který chce radnice uvést v platnost zkraje příštího roku. Náměstek primátora Jiří Šolc novinářům řekl, že tímto způsobem chce město podpořit tento způsob dopravy.

„Uděláme to, co je dnes běžné v Praze, Brně a jiných velkých městech. To znamená, že automobily sdílené v takových těch carsharingových programech, elektromobily a hybridy budou moci v našich zpoplatněných zónách zaparkovat zadarmo,“ uvedl náměstek.

Předpokládá ale, že půjde jen o dočasné řešení. „Až tato nová mobilita bude silnější než dnes, tak třeba od toho někdy ustoupíme, ale teď bychom to udělali tak, že bychom rádi tento nový segment mobility podpořili,“ řekl.

Tuto službu ale budou moci zřejmě využít jen místní. Podmínkou pro bezplatné parkování bude totiž získání speciální parkovací karty, kterou vydává magistrát. „Kdo si vyřídí kartičku, tak s ní bude moci parkovat zdarma. Nebude to pro každého návštěvníka,“ dodal náměstek. Vydání karty ale nebude vázané na místo pobytu, vyřídit si ji bude moci každý majitel elektromobilu či sdíleného vozu.

Na městských parkovištích v Liberci je asi 2200 parkovacích míst, za hodinu se platí podle typu zóny od pěti do 40 korun. Do konce roku by mělo v centru města přibýt dalších 16 parkovacích míst, konkrétně nedaleko polikliniky v areálu bývalého kláštera. Náměstek předpokládá, že parkoviště využijí nejen pacienti, ale také rodiče, které vodí děti do tamní mateřské školy, i lidé, kteří chodí do Liebiegovy vily vyřídit si nějakou úřední záležitost. Město tam má některé své odbory.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pavel Kacerovský

Štítky správa, automobilová, parkování, Liberec, elektromobil, Jiří Šolc, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podpora elektromobilů a sdílených vozů. Liberec je chce nechat parkovat zdarma  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.