Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kam pro Betlémské světlo? Do Ruprechtic, Rochlice nebo Vraťáku

O víkendu dorazilo tradiční Betlémské světlo i do Liberce. Odnést domů si ho můžete například z kostela v Ruprechticích, v Rochlici i z centra města nebo z Vratislavic nad Nisou.

Betlémské světlo si v sobotu odnášeli lidé i z libereckého vlakového nádraží. Ve dvou petrolejkách ho měli skauti, kteří přijeli rychlíkem ve směru od Pardubic. V Liberci na peróně na ně  čekaly desítky lidí. „Přinést světlo do domácnosti, případně ještě ho někomu darovat, to je to největší, co může být,“ řekl Ladislav Horák, který si přišel pro betlémské světlo s rodinou stejně jako loni.

Už poněkolikáté si plamínek zažehnutý v Betlémě odnesla Alžběta Peřinová, učitelka z liberecké základní školy U soudu. Nesla ho na školní předvánoční akci. „Je spojená s rozdáváním betlémského světla a zpíváním koled,“ dodala.

Betlémské světlo se tradičně šíří jako symbol Vánoc, do Česka dorazilo už potřicáté. Tradice vznikla v Rakousku. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, pro plamínek vždy cestují chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Světlo se pak šíří po celém světě jako symbol Vánoc.

Do Liberce ho přivezli vlakem tradičně skauti, letos to bylo šest dětí a dva dospělí, kteří ho převzali od jiné skautské skupiny ve Dvoře Králové nad Labem. „Na zastávkách jsme jiným skautům také připalovali,“ řekla  třináctiletá skautka Anežka Bémová. Ve vlaku měli podle ní pro jistotu dvě petrolejky. „Kdyby jedna zhasla, tak bychom si připálili od druhé,“ dodala.

Lidé budou mít šanci si betlémské světlo vyzvednout v dalších dnech na skautských základnách a kostelích. V Liberci bude v kostelích sv. Antonína Paduánského v Ruprechticích, sv. Jana Křtitele v Rochlici, sv. Antonína Velikého v centru města a v kapli Vzkříšení ve Vratislavicích nad Nisou.

Pro světlo si do Liberce na nádraží přijeli také skauti z Hejnic. „V neděli hořelo celý den v hejnickém kostele,“ uvedl skaut Adam Jožák. Betlémské světlo se po republice začalo rozvážet z Brna. Přehled vlaků, kterými skauti symbol Vánoc rozváží, je na webu www.betlemskesvetlo.cz. Skauti letos rozvezou betlémské světlo po celé zemi 66 vlaky, lidé si pro něj mohou přijít na 784 vlakových stanic a na stovky různých míst.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Středisko Divočáci Jihlava

Štítky církve, železnice, Vánoce, skaut, Liberec, Betlémské světlo, Ruprechtice, Liberec VI-Rochlice, kostel, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Ladislav Horák, Betlém, Ježíš Kristus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam pro Betlémské světlo? Do Ruprechtic, Rochlice nebo Vraťáku  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.