Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do liberecké zoo si to včera namířilo přes pět tisíc návštěvníků

Někteří lidé se na Štědrý dne vydali za zvířátky do liberecké zoo a nebylo jich zrovna málo. Zoologickou zahradu navštívilo před pět tisíc návštěvníků, rekord ale nepadl.

Zájem o libereckou zoo byl včera na její poměry obrovský. O Štědrém dnu přišlo 5521 lidí, vstupné bylo dobrovolné, řekl ředitel zoo David Nejedlo. „Vyšlo počasí,“ uvedl. V Liberci dnes svítilo sluníčko a bylo kolem pěti stupňů Celsia.

Za špičkovou denní návštěvnost liberecká zoo považuje zhruba 4000 lidí, loni jich na Štědrý den bylo 3632. „Jednou jsme měli o Štědrém dnu i přes 6000 lidí,“ řekl Nejedlo. Dnes mezi návštěvníky převládaly rodiny s malými dětmi. Placení vstupného nechala zoo o Štědrém dnu tradičně na uvážení příchozích. Kolik se podařilo vybrat, budou podle ředitele vědět až v dalších dnech. Lidé dnes také přinášeli dárky pro zvířata, například lana, hračky i požární hadice, z nichž se hračky pro zvířata vyrábí.

Nejstarší zoo v republice patří mezi nejnavštěvovanější místa v Libereckém kraji. Rekordní byla návštěvnost v roce 1989, kdy přišlo zhruba 460.000 lidí. Loni zoo prošlo 368.195 návštěvníků, letos to bude lepší. Nejedlo očekává, že budou mít kolem 380.000 lidí. „Návštěvnicky byla sezona velmi dobrá, stejně jako chovatelsky. Z odchovů byli asi nejzajímavější lvi berberští,“ dodal ředitel zahrady. Pár lvíčat se narodil v květnu.

Letošní rok se měl nést původně ve znamení oslav 100. výročí od založení zahrady, badatelé ale zjistili, že její historie je ještě o 15 let delší. „Výročí jsme si dost připomínali,“ uvedl Nejedlo. K jubileu vydala zoo i suvenýrovou eurobankovku. Aktuálně se v zoo provádí za provozu její největší letošní investice, oprava takzvaného náměstíčka v dolní části zahrady za zhruba pět milionů korun. Promenádní cesta byla už v dezolátním stavu stejně jako vodovod a další inženýrské sítě v zemi. Oprava přinese i změnu povrchu, asfalt nahradí dlažba. Práce by měly skončit nejpozději do jara příštího roku, kdy začíná hlavní část sezony. Ve fázi plánování je nyní projekt spojený s rozšířením zoo ze současných 14 na 25 hektarů a vybudováním takzvaného Údolí ohrožení divočiny. „Příští rok bychom chtěli představit veřejnosti architektonickou studii,“ dodal Nejedlo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZOO LIberec

Štítky ČR, zábava, příroda, zoo, Liberec, Vánoce, Štědrý den, zahrada, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do liberecké zoo si to včera namířilo přes pět tisíc návštěvníků  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.