Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Přestavba Kováku na byty pro seniory bude stát desítky milionů

Strašidelný Kovák na kraji Chrastavy by měl v budoucnu sloužit jako dům s pečovatelskou službou. Alespoň takové plány má s bývalou ubytovnou nový majitel. Uskutečnit ale takový projekt bude nejen náročné, ale taky nákladné.

Zchátralou ubytovnu Kovák v Chrastavě na Liberecku chce nový majitel přestavět na dům s pečovatelskou službou. Náklady odhaduje na 30 milionů korun. Podle starosty Michaela Canova to ale zřejmě nebude stačit. Budova už je deset let prázdná, chátrá a ohrožuje okolí, řekl starosta. Město už několik let usiluje o zbourání budovy. Krajský úřad v Liberci ale opakovaně rozhodnutí chrastavského stavebního úřadu o demolici zrušil.

Ubytovna Kovák postavená v 70. letech minulého století byla určena pro učně tehdejšího chrastavského závodu Elitex. V polovině 90. let získal objekt pražský podnikatel Radim Urban a proměnil ho v ubytovnu. Přespávalo tam i 200 lidí, i když kapacita nebyla ani poloviční. Kvůli nevyhovujícím podmínkám musel být objekt na začátku roku 2010 vyklizen. Majitel se ho pak pokoušel prodat, ale neúspěšně. Před třemi lety přišel s projektem přestavět zchátralý dům na malometrážní byty. Projekt za 27 milionů korun ale zastupitelé odmítli. Nevěřili, že by tam znovu nevznikla ubytovna.

Teď zchátralou budovu v Nádražní ulici koupila firma ADVEDO libereckého podnikatele Pavla Dolejše. Ten chce v objektu vybudovat 20 bytů pro seniory a přistavět ještě dvě patra, kde by vzniklo dalších 30 malometrážních bytů. To ale nebude podle Canova jen tak možné. Železobetonový skelet budovy není podle něj v dobrém stavu, územní plán navíc nedovoluje stavět domy vyšší než 15 metrů a Kovák už teď tuto hranici o dva metry přesahuje. „Zvýšení domu o další dvě patra by tak museli schválit zastupitelé,“ řekl Canov.

Nový vlastník vedení města slíbil, že budovu nechce znovu proměnit v ubytovnu, ani v ní nepočítá s ubytováním zahraničních dělníků. „Veškeré investice uskutečním v souladu s plánovanou výstavbou města. Zamýšlím využít specifický státní dotační program,“ uvedl ve svém podnikatelském záměru Dolejš.

Okolí budovy chce proměnit v klidovou zónu, nebytové prostory, které k budově Kováka přiléhají, by měly sloužit veřejnosti. Vzniknout by tam mohly třeba kavárna, ordinace lékařů, prostory pro sociální a veřejné služby. Přípravné práce by chtěl Dolejš zahájit ještě v závěru letošního roku, samotná stavba potrvá dva roky. Pokud by se projekt podařilo zrealizovat, byl by podle Canova pro město přínosem. Příliš tomu ale vzhledem ke stavu budovy nevěří.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vizualizace majitele

Štítky byty, stavby, správa, Chrastava, dům, ubytovna, projekt, Michael Canov, Liberecký kraj, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba Kováku na byty pro seniory bude stát desítky milionů  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.