Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Návštěvnost liberecké zoo byla loni třetí nejlepší v historii

Hranici 400 tisíc návštěvníků se loni podařilo překonat liberecké zoo. Celkově se to za celou historii podařilo pouze třikrát.

Návštěvnost liberecké městské zoo byla loni třetí nejvyšší v její 115leté historii a po více než 20 letech překonala hranici 400.000 lidí. Loni nejstarší zoo v republice navštívilo 402.193 lidí, o 34.000 více než v roce 2018. Vyšší návštěvnost v historii zoo byla jen v letech 1989 a 1998, informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová. „V roce 1998 to bylo 405.273 lidí a v roce 1989 dokonce 442.181,“ upřesnila.

Podle ní k vysoké návštěvnosti zřejmě pomohlo, že loni o více než polovinu zlevnili roční nepřenosné permanentky pro jednotlivce i rodiny. „Permanentek se prodalo přes 3000 a některé liberecké maminky chodily s dětmi i třikrát až čtyřikrát týdně,“ uvedla. Zoo přálo i počasí a k vyššímu zájmu přispěly podle Tesařové i akce pro veřejnost a zvířecí přírůstky.

„Mezi zcela nové druhy, které obohatily libereckou kolekci chovaných zvířat, patří zoborožci hrubozobí, zoborožci temní nebo rajka královská. Všichni tito unikátní opeřenci našli domov v pavilonu tropů, který prošel v uplynulém roce částečnou rekonstrukcí,“ uvedla Tesařová. Z vlastních odchovů bylo pro návštěvníky zřejmě nejatraktivnější narození dvou lvů berberských. Loni se také poprvé podařilo v jedné sezoně odchovat dvě mláďata ohrožených orlosupů bradatých. „Chovatelsky významný byl ale i odchov kriticky ohroženého gibona bělolícího či ohroženého kočkodana Dianina,“ dodala Tesařová.

Nejstarší zoo v republice patří mezi nejnavštěvovanější místa v Libereckém kraji. Chová přes 150 druhů zvířat. Loni původně chtěla slavit 100. výročí od založení, badatelé ale zjistili, že její historie je ještě o 15 let delší. Loni zoo zaznamenala i několik úspěchů v rámci projektů ochrany přírody ve světě. Mezi ně považuje ochranářskou kampaň s názvem Silent Forest (Ztichlý les) zaměřenou na záchranu ohrožených zpěvných ptáků v Indonésii. Ke kampani se připojilo dalších 250 zoo z 32 zemí světa a podařilo se pro ni vybrat zhruba 12 milionů korun. Loni se liberecká zahrada podílela i na vzniku nového ochranářského projektu na záchranu zeber bezhřívých, kterým hrozí vyhubení.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky příroda, rekreace, zoo, 2019, Liberec, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnost liberecké zoo byla loni třetí nejlepší v historii  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.