Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dobrovolní hasiči v Libereckém kraji dostanou letos přibližně 14 milionů

Opravy hasičských vozidel, nová technika i vylepšení zbrojnic. Na to vše přispěje dobrovolným hasičům Liberecký kraj částkou přibližně 14 milionů korun.

Zhruba 14 milionů korun rozdělí letos Liberecký kraj z dotačního programu na podporu dobrovolných hasičů. Na nákup a opravy automobilů, pořízení techniky i opravy a výstavbu požárních zbrojnic ve městech a obcích přispívá Liberecký kraj už poosmé. V minulých čtyřech letech tak rozdělil téměř 55 milionů korun, další miliony přidává na konkrétní projekty a také obcím na činnost jejich jednotek, řekl hejtman Martin Půta.

„Zejména v obcích dobrovolní hasiči zachraňují zdraví a majetek svých spoluobčanů a poskytují i další pomoc třeba při dopravních nehodách ve svém volném čase bez nároku na odměnu. A co pro ně můžeme udělat my, je, aby zasahovali ve stejném vybavení, ve stejných botách, přilbách, oblečení jako mají profesionální hasiči, protože přímo na místě zásahu je jedno, zda tam přijel profesionál, nebo dobrovolný hasič,“ řekl hejtman. Je to podle něj i jedna z forem podpory obecních rozpočtů. V posledních čtyřech letech podle něj šlo do vybavení a výcviku jednotek v kraji přes 90 milionů korun.

Kraj dává mimo jiné 800.000 korun na zajištění akceschopnosti jednotek požární ochrany například v Dubé nebo Harrachově. Krajský nadační fond má i podprogramy, které podporují činnost hasičů včetně soutěží a přípravy dětí. Podruhé je možné z krajského programu žádat dotaci také na prevenci kriminality, k dispozici je necelých 390.000 korun. „Chceme tak pomoci potírat projevy vandalismu, šikany či jakékoliv formy násilí. Jsou to peníze, které mohou využít na své projekt zejména školy,“ dodal hejtman.

V Libereckém kraji je 300 spolků dobrovolných hasičů a 224 zásahových jednotek. Dohromady mají bezmála 17.000 členů. Jejich technika je ale mnohdy zastaralá a výjimkou nejsou ani vozy staré 40 let. V posledních letech se však situaci podle hejtmana daří postupně zlepšovat. Peníze na obnovu vybavení poskytl dobrovolným hasičům nejen kraj, pomohly i dotace ze státních a evropských fondů. Miliony byly použity na novou techniku také díky přeshraničním programům EU.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky správa, hasiči, dotace, Liberecký, dobrovolní hasiči, Liberecký kraj, technika, Martin Půta, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolní hasiči v Libereckém kraji dostanou letos přibližně 14 milionů  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.