Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberec mění podmínky poskytování dotací. Nový systém by měl být objektivnější

Nová pravidla se týkají rozdělování dotací v oblasti kulturní, sportovní či zdravotní. Novinkou bude například i výše minimálního příspěvku pět tisíc korun.

Liberec se chystá letos změnit pravidla pro poskytování dotací ze svých fondů. Slibuje si od toho zjednodušení administrativy pro žadatele i úřad a minimalizaci subjektivního hodnocení došlých žádostí. Zároveň ale znovu hodlá zavést spoluúčast, která byla pro žadatele povinná do roku 2014. Měla by být minimálně ve výši 20 procent. „Protože máme pocit, že je to zdravé,“ řekl novinářům náměstek primátora Ivan Langr.

Změnu pravidel pro sportovní, kulturní, zdravotní či ekologický fond už schválili radní, jejich rozhodnutí musí potvrdit zastupitelstvo. V rozpočtu je letos ve fondech k rozdělení 15 milionů korun, nejvíce ve sportovním - 8,8 milionu. Ročně město podle Langra posuzuje stovky žádostí o dotace. Ve změnách pravidel se počítá se stanovením minimální výše dotace na jeden projekt ve výši 5000 Kč, nižší částky považuje vedení města za zbytečnou byrokratickou zátěž. Maximální zůstane na 49.000 Kč.

Podle Langra chce Liberec zjednodušit podávání žádostí. „Už jenom tím, že je méně dokumentů, které budou muset žadatelé přečíst, protože jsme zcela odbourali pravidla poskytování dotací a veškeré kriteriální hodnocení jsme včlenili do vyhlášení,“ uvedl. Žádosti se budou podávat elektronicky, výjimku budou mít ti, kteří nemají datovou schránku nebo elektronický podpis.

Navíc město bude po žadatelích chtít v první fázi jen dokumenty podstatné pro podání žádosti. „Ty, které jsou nutné pro podpis smlouvy, si vyžádáme později, až žadatel projde hodnocením. Když ne, vyžadovat je nebudeme. Odbouráme tím administrativu významně na straně žadatele i úřadu, který je nebude muset schraňovat,“ uvedl náměstek. Město navíc po žadatelích nebude chtít údaje, které lze zjistit ze zveřejněných rejstříků.

Změnit by se měl podle Langra i způsob hodnocení žádostí. „Snažili jsme se minimalizovat subjektivní způsob hodnocení v rámci hodnotících orgánů, což jsou v našem případě výbory. De facto subjektivní hodnocení zůstalo jen ve výboru kultury s váhou deset procent, jinak ve všech ostatních případech jsou to objektivní kritéria,“ uvedl náměstek. Radnice chce také klást větší důraz na přínos podpořených projektů. Zatímco dosud byla žádost o dotaci principiálně svázána s jednotlivými typy výdajů, například nákupem tří tenisových raket, nyní bude přímo navázána na účel, třeba zajištěním výuky tenisu. „To znamená nebude až tolik podstatné, co se pořídí, ale aby se naplnil predikovaný účel,“ dodal Langr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, správa, dotace, Liberec, Ivan Langr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec mění podmínky poskytování dotací. Nový systém by měl být objektivnější  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.