Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čeká Javorník lepší budoucnost? Má nového majitele. Je jím Pražské finanční družstvo

Pražské finanční družstvo koupilo areál Javorník za celkem 84 milionů korun. Nový majitel chce areál nejen udržet, ale plánuje do něj i investovat.

Zkrachovalý Všesportovní areál Obří sud Javorník u Liberce koupilo za 84 milionů korun Pražské finanční družstvo, zjistila ČTK ze smlouvy o koupi zveřejněné v insolvenčním rejstříku. Investor chce rekreační areál s lanovkou, sjezdovkou a bobovou dráhou udržet v provozu a plánuje další investice, řekl za nové vlastníky Michal Zítko mladší.

„Rádi bychom investovali do technologie zasněžování, která umožní zasněžovat při vyšších teplotách. Chtěli bychom také vybudovat restauraci i dole u lanovky, kde je dnes jen občerstvení. Také tam chybí služby, jako je třeba půjčovna lyží,“ doplnil Zítko. Výhodou areálu je podle něj to, že vedle lanovky se sjezdovkou má i bobovou dráhu, což umožňuje využití i mimo zimní sezonu. Areál by se měl začlenit k dalším projektům skupiny zaměřeným na cestovní ruch.

Středisko na Javorníku slouží veřejnosti od prosince 2010. Areál, jehož vybudování přišlo zhruba na 200 milionů korun, je určen hlavně rodinám s dětmi. Na jeho vybudování přispěla více než 99 miliony korun Evropská unie a přes 17 milionů přidal stát. Vedle lanovky, sjezdovky a bobové dráhy je v areálu také penzion s restaurací. V minulých letech areál ročně navštívilo kolem 180.000 lidí. Kvůli finančním problémům je ale středisko od září 2018 v insolvenci. Letos v zimě je v provozu jen o víkendech.

Věřitelé se domáhají splacení pohledávek za více než 182 milionů korun, dvě třetiny jsou zajištěné. Největším věřitelem je Equa bank, která se domáhá splacení úvěru a úroků dohromady za více než 72 milionů korun. Vrácení bezmála 38 milionů korun se v insolvenčním řízení snaží Českomoravská záruční a rozvojová banka, téměř 14 milionů žádá Regionální rada regionu soudružnosti Severovýchod. Své pohledávky uplatnily také finanční úřad nebo správa sociálního zabezpečení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto skiarealy-sjezdovky.cz

Štítky ČR, reality, turistika, soud, Jeřmanice, insolvence, Javorník, družstvo, lanová dráha, sjezdovka, Evropská unie, Liberec, Equa bank

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeká Javorník lepší budoucnost? Má nového majitele. Je jím Pražské finanční družstvo  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.