Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výstava o Clam-Gallasech v Lázních je jednou z nejúspěšnějších v historii. V neděli končí

Poslední týden má před sebou úspěšná výstava Spravedlnost bez bázně: Gallasové a Clam-Gallasové v Čechách. Od začátku výstav v prosinci loňského roku do dnešního dne si výstavu prohlédlo již přes devět tisíc návštěvníků a výstava se tak daří k nejúspěšnějším v historii galerie.

Výstava, která vznikla ve spolupráci Oblastní galerie Liberec s Národním památkovým ústavem, katedrou historie Technické univerzity v Liberci a Ústavem dějin umění, přibližuje působení šlechtických rodů Gallasů a Clam-gallasů v severních Čechách. Hlavní kurátor Vladimír Trégl připomíná, že náročná příprava trvala více než dva roky: „K vidění je 258 předmětů uměleckého řemesla a výtvarného umění. Samozřejmě se jedná o vybavení rodinných zámků, ale návštěvnicky velmi atraktivní jsou také historická vyobrazení Jizerských hor nebo slavná hejnická Madona.“

Velkému zájmu se těší komentované prohlídky pro veřejnost, na které přijde až 100 návštěvníků. „Konají se v obvyklých termínech ve čtvrtek a v neděli,“ připomíná kurátorka výstavy Anna Habánová z Oblastní galerie Liberec a upozorňuje, že ty úplně poslední komentované prohlídky se budou konat tento čtvrtek 27. února s Vladimírem Tréglem.

Výstava zaznamenala velký ohlas také v sousední Horní Lužici. Na komentovanou prohlídku v němčině přijelo na osmdesát Němců převážně ze Žitavy a okolí. O výstavě dokonce informovala saská média. 

Výstava je veřejnosti přístupná do neděle 1. března, kdy se definitivně uzavře a všechny umělecké předměty se vrátí na hrady a zámky. Pro galerii pak nastane čas na bezpečný odvoz všech uměleckých předmětů a instalaci nové výstavy.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně od 10 do 17 hodin, ve čtvrtky do 19 hodin. Každý čtvrtek galerie nabízí vstup zdarma. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Oblastní galerie Liberec

Štítky Clam-Gallasové, výstava, ogl, npu, galerie, lázně, historie, Česko, Liberec, Technická univerzita v Liberci, Národní památkový ústav, Severní Čechy, Jizerské hory, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava o Clam-Gallasech v Lázních je jednou z nejúspěšnějších v historii. V neděli končí  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.