Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V liberecké zoo se narodil úplně první mravenečník velký

Páru mravenečníka velkého se v liberecké zoo podařilo přivést na svět historický první mládě. To se má dle informací k světu a postupně přibývá na váze.

První mravenečník byl do Liberce přivezen v roce 2015 z Maďarska. Následovala ho samička z Budapešti o tři roky později. Březost u mravenečníků trvá zhruba půl roku a následně rodí jediné mládě. „První březost u jakéhokoliv živočišného druhu s sebou nese určitá rizika. Tento úspěch opravňuje zoo k optimismu a radosti,“ řekla za ZOO Liberec Klára Baláková.

Liberecká zoo se pustila do chovu mravenečníků mimo jiné proto, že tento druh patří mezi tzv. zranitelné druhy. To znamená, že tomuto druhu hrozí ve střednědobém výhledu vyhynutí. „Pro chovný pár jsme využili izolovanou expozici se zatepleným zázemím, které je pro teplomilného mravenečníka životní nutností. Celý prostor samozřejmě také akceptuje samotářský život samce a samice mimo dobu páření,“ informoval Luboš Melichar, hlavní zoolog.

Mravenečník velký obývá oblast Střední a Jižní Ameriky. Jeho jazyk dosahuje délky 60 centimetrů. Novorozené mládě váží něco málo přes kilogram. Krátce po porodu se mládě vyšplhá na hřbet matky. A tak ho matka na zádech „vozí“ až rok.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Liberec

Štítky mravenečník, mládě, zoo, Liberec, Zoologická zahrada Liberec, Budapešť, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké zoo se narodil úplně první mravenečník velký  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.