Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec by mohl mít svůj první domov pro seniory. Hotový by mohl být do 4 let

Město Liberec má v plánu postavit první vlastní domov pro seniory. Zatím město totiž město žádné takové zařízení nevlastní. Otevřít by se domov mohl v roce 2024.

Liberec chce do několika let postavit domov pro seniory s kapacitou 50 míst. Radnice zatím nevlastní žádný, na území města jsou jen krajská a soukromá zařízení. Projekt je ale na úplném začátku, vedení radnice teprve schválilo záměr. Otevření domova plánuje na leden 2024. Náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová uvedla, že náklady odhadují na 55 milionů korun. „Něco bychom rádi získali z evropských zdrojů,“ řekla.

Domov pro seniory chce město postavit u křižovatky ulic Krejčího a Pod sadem míru, naproti svým domům s pečovatelskou službou. „Přípravné práce a činnosti budou zahájeny v tomto roce, realizace stavebních prací a následná dodávka vybavení se předpokládá v letech 2022 až 2023," uvedla Loučková Kotasová. Podle ní zvažují, zda v rámci výstavby domova nevybudovat ještě velkokapacitní jídelnu za 14 milionů korun. „V tom prostoru by dávala velký smysl, protože by zásobovala obědy nejen klienty z tohoto zařízení, ale také třeba 400 klientů pečovatelské služby a personál pečovatelské služby,“ uvedla náměstkyně.

Radnice počítá, že z 50 lůžek nového domova pro seniory jich bude 20 vyčleněno pro lidi s Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou. Pokoje budou jedno a dvojlůžkové, všechny se zdravotními lůžky a vlastním sociálním zařízením. Dům pro seniory by mělo provozovat městské Centrum zdravotní a sociální péče Liberec, které má na starost i městské domy s pečovatelskou službou.

Podle statistik, které má radnice k dispozici, by mělo být v roce 2025 v Liberci zhruba 5800 lidí starších 80 let. V Liberci jsou zatím dva krajské domovy pro seniory, ve Františkově a Vratislavicích nad Nisou, které mají přes 300 lůžek. Ve městě je i několik soukromých zařízení, největší je od loňska otevřené ve Vratislavicích. Kapacita tohoto zařízení je 148 lůžek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, sociální, Liberec, domov pro seniory, domov, pečovatelská služba, Radka Loučková Kotasová, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec by mohl mít svůj první domov pro seniory. Hotový by mohl být do 4 let  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.