Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Některé podniky pomalu startují výrobu. Denso a Škoda opět rozjíždí linky

Liberecká společnost Denso Manufacturing Czech začala dnes po týdenní přestávce znovu vyrábět. Firma specializovaná na výrobu klimatizačních jednotek pro auta, chladičů a ventilátorů, patří v Libereckém kraji k největším zaměstnavatelům.

S omezováním výroby začala už na konci března, od 20. dubna stroje zcela zastavila. Od pondělí by se podle požadavku zákazníků měly výrobní linky znovu rozjet, zatím v rozsahu 20 až 25 procent běžného objemu výroby, uvedla firma na svých stránkách www.denso.cz.

V souvislosti se zastavením výroby ve Škodě Auto a dalších automobilkách kvůli pandemii koronaviru není Denso jediným dodavatelem v Libereckém kraji, který postupně omezil nebo zcela zastavil výrobu. Stroje se zastavily také například v Benteleru nebo Grupo Antolin. Výrobu přerušila i liberecká Magna, kde vyrábějí nárazníky a další plastové díly pro automobily. S pondělním obnovením výroby ve Škodě Auto i tam postupně výrobní linky znovu rozjíždějí.

Denso Manufacturing je největším zaměstnavatelem v Průmyslové zóně Liberec - Jih. Největšími odběrateli jsou automobilky skupiny Volkswagen, Ford, BMW, Suzuki nebo kolínská automobilka TPCA, ale také Mercedes-Benz nebo třeba Lamborghini. Ve fiskálním roce, který skončil 31. března 2019, uskutečnila firma s 2800 zaměstnanci zakázky za více než 12 miliard korun a její hospodaření skončilo ztrátou 219 milionů korun.

Podnik musel omezit výrobu už kvůli uzavření hranic s Polskem, kdy Denso přišlo o stovky polských zaměstnanců, kteří neměli možnost dostat se do práce. Postupně objem výroby i kvůli úbytku zakázek klesl zhruba na pětinu. Pracovníci, kteří museli zůstat doma, mohou čerpat dovolenou za rok 2019 nebo zůstat doma kvůli překážkám na straně zaměstnavatele. V takovém případě dostanou v první den 66 procent průměrné mzdy a v dalších dnech 74 procent, uvedla firma.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Škoda Auto

Štítky automoto, koronavirus, firmy, Denso, Liberec, výroba, ŠKODA AUTO a.s., Liberecký kraj, DENSO MANUFACTURING CZECH, automobilka, pandemie covidu-19, Volkswagen, BMW, Ford Motor Company

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé podniky pomalu startují výrobu. Denso a Škoda opět rozjíždí linky  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.