Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Návrh rekonstrukce Ještědu za stamiliony. Návrat ke kořenům i odvážná vize do budoucna

Bezbariérový vstup, návrat do sedmdesátek, nová terasa i osekání nevzhledných antén a satelitů. To vše v sobě zahrnuje odvážný architektonický návrh ARN STUDIA na rekonstrukci horského hotelu a vysílače Ještěd. Náklady se ale už podle současných odhadů pohybují ve stamilionech.

U zrodu soutěže na rekonstrukci největší dominanty Libereckého kraje stál spolek Ještěd 73. Výsledkem je odvážný návrh, který by měl Ještědu navrátit původní podobu a zároveň stavbu přenést do 21. století.  „Jsem rád, že můžeme představit výsledek jednoho z našich kroků na dlouhé cestě. Přestože Ještěd je z hlediska staveb považován za mladíka, nachází se v takových podmínkách, že bude dříve nebo později potřebovat větší opravu a jsem rád, že jsme po dlouhém jednání našli s Národním památkovým ústavem shodu,“ sdělil dnes novinářům hejtman Martin Půta.

ARN STUDIO má za sebou celou řadu projektů. Od úprav presbytáře v katedrále sv. Víta a lávky přes Labe přes Galerii středočeského kraje po obnovu kaple sv. Klimenta.

Ještěd, milovaná stavba, která jako ochránce pomyslně dohlíží na celý region, musela v průběhu let odolávat mrazu, silnému větru i kyselým dešťům. Navíc je stále hojně využívanou stavbou. „Tato stavba je zajímavá ale zároveň poměrně komplikovaná. Jedná se o národní kulturní památku s nejvyšším stupněm ochrany, ale zároveň jde o funkční objekt, který musí splňovat řadu standardů na provoz, hygienu a podobně. Chtěli jsme zachovat Ještěd takový, jaký je, ale přidat mu novou energii,“ sdělil spoluautor návrhu Michal Krejčík, který na architektonické studii pracoval společně s Jiřím Krejčíkem.

Jak naznačuje vizualizace, k projektu přistoupili architekti s maximální úctou a respektem. Místo nuceného modernizování se naopak snaží co nejvíce vrátit Ještědu původní podobu. „Chceme vrátit místu původní podobu a na mnoha místech se vrátíme do 70. let. Pietně přistupujeme i k zrekonstruování interiéru,“ komentoval Jiří Krejčík. ARN STUDIO během vzniku návrhu spolupracovalo s celou řadou předních osobností české architektury. Mimo jiné také s Otakarem Binarem, autorem původního interiéru, nebo profesory Miroslavem Masákem a Jiřím Suchomelem.

Minimální náklady se pohybují okolo 500 milionů

Podle architektonické studie by mělo dojít k výrazným změnám hlavně v technologických částech. Přesto řadu změn by turisté a návštěvníci pocítili na první pohled. Velkým zásahem by měla být proměna zimního vchodu na bezbariérový. Nová podoba by měla být součástí koncepce nových expozičních prostor, které by mohly nabídnout náhled do historie i současnosti Ještědu.

Studie také navrhuje vybudování nové plochy pro venkovní akce nad současnou zastávkou lanovky nebo přesunutí antén a satelitů právě na nově vzniklou terasu. Současně by se budoucí vize dotkla proměny interiérů pokojů. Zatím je ale realizace projektu nejspíše hodně vzdálená. „V této fázi můžeme mluvit pouze o předběžných nákladech, ale myslíme, že spodní hranicí je 500 milionů. Nicméně věříme, že takto unikátní stavba si to zaslouží,“ řekl Jiří Krejčík.

„My jako vlastník samozřejmě provádíme pravidelné kontroly v souladu s danými zákony. Za dobu našeho vlastnictví jsme do této stavby investovali již více než 60 milionů korun,“ doplnil Vít Vážan za České Radiokomunikace.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ARN STUDIO

Štítky Ještěd, Liberec, Liberecký kraj, architektura, ARN STUDIO, rekonstrukce, Jiří Krejčík, projekt, interiér, Martin Půta, Národní památkový ústav, České muzeum výtvarných umění v Praze, Otakar Binar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrh rekonstrukce Ještědu za stamiliony. Návrat ke kořenům i odvážná vize do budoucna  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.