Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Vydejte se na cestu za novoměstskou kyselkou

Možná ji objevil místní kovář, možná ji lidé znali už mnohem dříve. Každopádně novoměstská kyselka je oblíbeným místem s železitým pramenem.

Novoměstská kyselka se nachází na břehu Ztraceného potoka v údolí mezi měděncem a Sviňským vrchem. Ačkoliv jsou zdejší minerální prameny vyhlášené, nepatří tato lokalita mezi turisticky nejvyhledávanější. Můžete si tak sem naplánovat klidný rodinný výlet. „Rádi toto místo doporučíme výletníkům, kteří rádi objevují nové cíle,“ komentovala radní Květa Vinklátová.

Pramen železité kyselky údajně objevil kovář Johann Nepomuk Legler. Najít ho měl při návratu z práce. „O tom, že novoměstská kyselka však už mohla být známá již mnohem dříve, ale svědčí několik pověstí. Jedna z nich vypráví, že zázračná voda z místních lesů ochránila obyvatelstvo nedávno vzniklého městečka před těžkou morovou epidemií v roce 1598,“ řekl mluvčí kraje Jan Mikulička.

Je tak docela možné, že lidé pramen znali už stovky let před kovářem Leglerem. Kyselka má specifickou chuť a natočit si ji můžete do lahve v altánku z roku 1937.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Nové Město pod Ralskem, turistika, cestování, kyselka, Liberecký, kovář, Johann Nepomuk Muxel, Květa Vinklátová, Ztracený potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Vydejte se na cestu za novoměstskou kyselkou  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.