Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Základní škola pro handicapované v Liberci by mohla zvýšit kapacitu

Až o polovinu na 220 míst by se mohla zvýšit kapacita základní školy pro handicapované v Liberci, pokud se Libereckému kraji podaří zrekonstruovat pro ni nevyužívaný internát v nedaleké Zeyerově ulici. Škola, která slouží hlavně pro oblast Liberecka a sousedního Jablonecka, už kapacitně nestačí. Při příležitosti podpisu memoranda o spolupráci na projektu mezi Libereckým krajem a Libercem to dnes novinářům řekl náměstek libereckého primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

„My po té speciální škole, která v této budově bude, poměrně dlouhodobě voláme, protože máme spoustu žáků, kteří nejsou v rámci inkluze schopni existovat v běžných třídách ať už z důvodů početních nebo proto, že ty základní školy nejsou schopny speciální pedagogické péče," uvedl Langr. Podle ředitele Víta Šťastného má škola pro žáky s postižením v současné době 146 míst a každoročně řeší v průběhu školního roku žádosti o přestup 30 až 40 dětí z běžných základních škol. „Kolem 20 jich odmítáme a musíme dělat pořadník," doplnil Šťastný.

Budova, kterou chce kraj pro školu zrekonstruovat, stojí v zahradě nad fotbalovým stadionem U Nisy. Areál postavili na konci 19. století pro chudobinec a starobinec. Od roku 1953 sloužil jako koleje pro studenty liberecké univerzity, později jako internát pro středoškoláky. Budovy patří městu, Liberecký kraj je má ale v dlouhodobém pronájmu. Od poloviny roku 2017 je budova prázdná, kraj studenty soustředil v sousední budově a další kapacity nepotřebuje.

Náklady na rekonstrukci se odhadují na 50 až 75 milionů korun, práce ale zřejmě nezačnou dřív než za dva roky. Pokud nebudou dotace, kraj je připraven zaplatit stavbu ze svého. Podle hejtmanova náměstka Petra Tulpy (Starostové pro Liberecký kraj) by chtěl kraj ještě letos připravit investiční záměr a v příštím roce projekt. „V rozpočtu na rok 2022 už bychom mohli mít peníze první etapu," řekl Tulpa. Najít prostředky na nákladnou přestavbu bude už ale úkol pro nově zvolené krajské zastupitelstvo.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, stavby, správa, Liberec, Liberecký, základní škola, Liberecký kraj, Ivan Langr, Starostové pro Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antonín Nosek

Lež jako věž! „Kraj studenty soustředil ve vedlejší budově a další kapacity nepotřebuje.“ Jak to, že nemáte ověřenou pravdivost a úplnost informací, které sdělujete!?Po uzavření budovy DM v Zeyerově ul. se výrazně snížila kapacita. A to i se současným otevřením budovy DM v Truhlářské ul.Mimochodem, ta stála 50, později 60 milionů Kč! Vše je zde laciné a nekvalitně udělané. Taková fušeřina za šede! Časté závady a problémy v rámci reklamací se vyřizují velmi neochotně a pomalu. Čeká se, až skončí záruky, aby se mohly další desetitisíce, statisíce (miliony?) znovu investovat. Peníze se musí točit. Příklad za všechny. Při potížích téměř se všemi okny v budově a zjištění, že firma, která je instalovala, dávno neexistuje, přišla z kraje informace, ať do toho radši nešťouráme. Ironií je, že přímo naproti DM Tr. stojí kostel namočený v korupční kauze Starostů.A teď zpět k té lži. Aktuálně řešíme problémy s vysokým zájmem studentů o ubytování, kterým nemůžeme vyhovět. Byl vytvořen pořadník a odmítnout jich budeme muset mnohem více, než dvacet. Takže jsme v horší situaci, než ZŠ pro hendikepované. A to nejen my. Díky špatným neprospěšným politickým rozhodnutím vedení kraje se do horší situace dostanou i liberecké střední školy a jejich studenti. Nejde jen o to, že mnoho z nich, kteří by sem přišli studovat, kvůli neubytování nepřijdou. Ale díky kritériím pořadníku může ubytovaný student, po roce, dvou nebo třech o ubytování přijít a dostat se tak do velkých potíží s dojížděním, resp. s tím, zda vůbec bude moci střední školu dokončit. Spoléhá na to, že zde bude ubytován po celou dobu studia. My mu pak oznámíme, že se dostal pod čáru a má smůlu.Takže místo toho, aby studenti zůstali v budově v Zeyerově ul., do které byly investice minimální (udržovací v rámci zajetého chodu DM), byli studenti přemístěni do DM v Tr. ul. za 60mil. A rekonstrukce další budovy pro jiné účely bude stát 50 až 75mil.!?S nadhledem je to vtipné, ve skutečnosti dost smutné. Starostové kritizují premiéra za špatné hospodaření a sami vyhazují desítky, stovky milionů korun z okna.Já bych jim nesvěřil ani záhon s ředkvičkami. Jako volič Starostů jsem opravdu velmi zklamán z jejich postupů a myšlenkových pochodů.

Pátek, 19. června 2020, 11:26Odpovědět

Základní škola pro handicapované v Liberci by mohla zvýšit kapacitu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.