Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do hlasování v rámci participativního rozpočtu se v Liberci zapojily dva tisíce lidí

Do hlasování o rozdělení peněz v takzvaném participativním rozpočtu se ve stotisícovém Liberci zapojilo zatím přes 2000 lidí. Hlasování je v polovině, uzavře se na konci července. Lidé mohou vybírat z 29 projektů, uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová. Město peníze z participativního rozpočtu rozdělí poprvé.

Mezi návrhy jsou například čtyři dětská hřiště, úprava autobusových zastávek, cyklostezka v Machníně, busta Františka Peterky, odpočinkové molo, oprava vyhlídky, květiny do kruhového objezdu ve Fügnerově ulici," uvedla Kodymová. Z menších projektů tam je například workoutová věž, oprava věžních hodin, výstavba schodů v Rochlici nebo obnova sochy sv. Jana Nepomuckého. Jedním z návrhů je i přemístění sochy "Po válce" od Slavoje Nejdla, kterou vytvořil pro Liberec v roce 1969. Dnes je socha v nejstinnějším provlhlém místě na okraji parku v Jablonecké ulici, cílem je přesunout toto dílo na důstojné místo do parku Clam Gallasů.

Na všechny projekty se nedostane, jejich celková hodnota je 13 milionů korun a k dispozici je jen pět milionů. Lidé mohou vybírat ve dvou kategoriích, pro menší projekty do 150.000 korun je vyčleněn celkem milion a pro větší s maximální cenou milion korun čtyřikrát tolik.

Dostat by se tak mělo minimálně na 12 projektů. V první kategorii lidé vybírají z 11 a ve druhé z 18 projektů. Každý hlasující může dát tři kladné hlasy a jeden záporný. Podle počtu hlasů se pak sestaví pořadí a vyberou projekty k realizaci. „Chci, aby občané sami rozhodli, co se za městské peníze v následujících dvou letech ve městě vylepší, zrealizuje nebo změní," dodal primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Hlasuje se elektronicky na webu města. Hlasující potřebuje mobilní telefon, na který bude zaslán ověřovací sms kód. Hlasovat je možné také osobně v městském informačním centru. Výsledky budou zveřejněny 3. srpna.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto plzen.cz

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Liberec, projekt, peníze, František Peterka, Jan Nepomucký, Liberec XXXIII-Machnín, Jaroslav Zámečník, Liberec VI-Rochlice, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do hlasování v rámci participativního rozpočtu se v Liberci zapojily dva tisíce lidí  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.