Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Zpoplatněné parkování na sídlištích. Liberec zvažuje systém rozpoznávající registračky

Nedostatek parkovacích míst na sídlištích bude Liberec možná řešit za pomoci systému, který umí rozpoznat registrační značky aut. Znamenalo by to zároveň i zpoplatnění parkování. Zatím se jedná jen o nápad, se kterým chce město podle náměstka primátora Jiřího Šolce oslovit obyvatele sídlišť. Radnice by pak systém zavedla tam, kde ho lidé budou podporovat.

„Je možné, že stávající divoký stav někomu vyhovuje. Je tu ale velká část obyvatel, kteří nějakou formu regulace chtějí a uvědomují si, že bez ní se dál neposuneme," uvedl Šolc. S plánem zpoplatnit parkování na sídlištích v pátém největším městě v Česku přišel náměstek už loni. Zvedla se ale proti tomu vlna protestů ze strany bytových družstev.

Vhodné řešení podle názoru Šolce nalezlo město v zahraničí. Konkrétně ve slovenských městech Košice či Bánská Bystrica jsou na vjezdech do sídlišť instalované takzvané chytré kamery, které rozpoznají registrační značky aut. V praxi to vypadá tak, že lidé si zaregistrují své vozy do systému a platí podle toho, zda se jedná o místního obyvatele, návštěvu či služební vůz i podle toho, kolik aut domácnost využívá.

„Podle kolegů ze Slovenska se systém osvědčil. Počet aut klesl o 30 procent," uvedl náměstek. Takový pokles by v Liberci podle Šolce problém s nedostatkem parkovacích míst vyřešil. Výraznou měrou podle něj mohou za přeplněnost parkovacích ploch služební vozy. „Pokud je člověk nemá k soukromému užívání, přes noc by měly parkovat v sídle firmy. A problémem našich sídlišť jsou dodávky, mnohdy i lehké nákladní automobily, které rozhodně nikdo k žádnému soukromému využívání nemá," řekl náměstek.

Podle jeho představy by mělo být na libereckých sídlištích zpoplatněno parkování jen přes noc. Platba za první auto domácnosti by pak byla ve výši zhruba 500 korun ročně a cena za další vůz by byla vyšší. Konkrétní výši nesdělil, ale v předchozím plánu navrhoval za druhé auto 6000 korun a za každé další 8000 korun.

Návrh řešení chce radnice představit až po ohlasech veřejnosti. Podněty chce sbírat už přes léto a na podzim chystá i anketu prostřednictvím zpravodaje. Lidé mohou své připomínky a náměty posílat už nyní na e-mail: lenertova.eva@magistrat.liberec.cz.

Liberec se také chystá po roce obnovit systém, kdy si budou moci řidiči pronajmout na sídlištích parkovací místo výhradně pro své auto. Před pozastavením vydávání parkovacích karet si město účtovalo na sídlištích 10.000 korun za rok a místo. Podle Šolce bude zastupitelstvu předložen návrh na navýšení ceny na 20.000 korun. Tento systém město znovu zavede zřejmě už na podzim.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, automobilová, parkování, Liberec, sídliště, Jiří Šolc, Česko, Košice, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zpoplatněné parkování na sídlištích. Liberec zvažuje systém rozpoznávající registračky  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.