Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oprava domu v Orlí se prodraží a prodlouží. Skončí v polovině příštího roku

Záchrana historického domu v Orlí ulici v centru Liberce se radnici prodraží zhruba o desetinu a potrvá o půl roku déle. Rekonstrukce si vyžádá přes 38,3 milionu korun a skončí až v polovině příštího roku. V domě bude 12 takzvaných sociálních bytů, práce začaly letos na jaře. Za zvýšením ceny skoro o čtyři miliony je nutnost staticky zajistit budovu a vybourat celé čtvrté nadzemní patro, s čímž se v projektu nepočítalo, informovala mluvčí radnice Jana Kodymová.

Zchátralý bytový dům z roku 1850, který vybočuje ze zástavby a zasahuje do vozovky, chtělo vedení města původně zbourat. Nakonec se ho rozhodlo zachovat pro jeho historickou hodnotu. Bylo v něm šest bytů, po rekonstrukci jich bude 12. Na to, že je dům v ještě horším stavu, než na radnici předpokládali, dělníci přišli po otlučení omítek a odkrytí stropních konstrukcí.

Bylo zjištěno a ověřeno statikem, že je bezpodmínečně nutné zajistit statiku celé budovy. Je třeba zesílit únosnost středové nosné zdi, a to od prvního podzemního podlaží v celé budově," uvedla Kodymová. Vybourat je také nutné celé čtvrté nadzemní podlaží. „Horní trámy stropu byly při předchozích rekonstrukcích neodborně upravovány a staticky tyto provizorní úpravy naprosto nevyhovují," řekla mluvčí radnice. Podle ní jde o nepředvídatelné okolnosti, které nebylo možné zjistit v době zpracovávání projektové dokumentace. Rekonstrukce původně měla skončit ke konci letošního roku, práce ale potrvají až do poloviny roku příštího. „Prodloužení o šest měsíců je adekvátní k rozsahu výše uvedených prací," dodala Kodymová.

Na rekonstrukci domu město čerpá evropskou dotaci, vícepráce ale bude muset zaplatit ze svého rozpočtu. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) již dříve uvedl, že na přestavbu domu pro potřeby sociálního bydlení by mělo město získat dotaci asi 20 milionů korun. Primátor očekává, že navíc získají v příštích letech od státu dalších deset milionů jako vyrovnávací platbu za to, že 27 let půjde o byty s regulovaným nájmem. Rekonstrukce domu v Orlí ulici je součástí rozsáhlejšího projektu, v jehož rámci vznikne 57 sociálních bytů. Opravit by se mělo šest městských domů. Hotový je zatím jeden, za 18,5 milionu byl rekonstruován dům s 11 byty v Žitavské ulici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dana Vorlová

Štítky ČR, byty, stavby, správa, Liberec, dům, radnice, rekonstrukce, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava domu v Orlí se prodraží a prodlouží. Skončí v polovině příštího roku  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.