Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Se závislostí na automatech, alkoholu i drogách pomůže poradna ve Frýdlantě

Organizace ADVAITA, která se zaměřuje na pomoc lidem se závislostmi, nabízí pomoc také ve Frýdlantu. Působí zde od roku 2012 a za tu dobu se na ni obrátilo 166 lidí.

Poradna sídlí v Centru 1407 a zaměřuje se na celou řadu závislostí. Pomoc nabízí osobám, které jsou závislé na alkoholu, drogách, ale také na mobilu, aplikacích nebo sociálních sítích. Do poradny také mohou přijít lidé, kteří sami závislí nejsou, ale potýkají se s tímto problémem u svých blízkých,“ uvádí mluvčí města Martina Petrášková.

Pracovníci poradny se setkávají se spletitými a často opravdu složitými životními příběhy. Jedním takovým je i příběh pana Josefa. „Josef je sympatický a výřečný muž ve věku 46 let. Jak o sobě sám prohlašuje, je soutěživý a hravý. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, kdyby jeho dluh v posledním půlroce nestoupl na 2 miliony korun. Nejde přitom o dluh z hypotéky, ani si Josef nepořídil luxusní auto. Pepa je hráč on-line sázkových her,“ popisuje terapeut Pavel Jäger.

Všechno začalo, kdy Josef chodil na vejšku a tu a tam si šel s kamarády vsadit na fotbalovou ligu. Sázení ho neopustilo, ani když se oženila a založil rodinu. Jen částky na tipy se zvyšovaly. „vybudoval si časem jakýsi systém, kterému věřil a díky němuž přišly i první větší výhry v řádech desetitisíců,“ popisoval Jäger.

Jenže jak se zvyšovaly výhry, zvyšovaly se i prohry a brzy si začal Pepa půjčovat peníze u známých a u bank. Ze stresu skoro nespal, hromadily se půjčky, stres a lži. Když na celou záležitost přišla jeho manželka, sám Josef uznal, že potřebuje vyhledat odbornou pomoc. „Sice vyplavaly na povrch dluhy a léta lží, zároveň se mu ale nesmírně ulevilo. Už nemusel žít dvojí život. Byla to velká šance odpovědně se problému postavit a začít dělat změnu,“ vypráví terapeut.

Na terapeuty se neobrací jen lidé, kteří sami bojují s nějakou závislostí, ale také jejich blízcí, kteří si třeba s přítelem nebo příbuzným už nevědí rady. Možná je jak jednorázová návštěva, tak dlouhodobější péče. Poradna pro gambling a jiné závislosti je v provozu každé úterý od 9:00 do 17:00 hodinBližší info najdou zájemci na webu organizace ADVAITA.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ADVAITA

Štítky Frýdlant, závislost, Liberecký, ADVAITA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Se závislostí na automatech, alkoholu i drogách pomůže poradna ve Frýdlantě  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.