Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Vedení Frýdlantu souhlasí se vstupem do Krajské nemocnice Liberec

Frýdlantští zastupitelé schválili záměr vstupu do Krajské nemocnice Liberec jako čtvrtý akcionář. Díky tomu by se mělo zjednodušit financování rekonstrukce areálu.

Zastupitelstvo vyjádřilo souhlas s Memorandem mezi Frýdlantem, Libereckým krajem, Libercem a Turnovem, které už podpořila i Rada kraje. Podle místostarosty Jiřího Stodůlky to bylo právě město Frýdlant, které vznik memoranda iniciovalo. „Díky memorandu získá dosavadní jednání o vstupu Frýdlantu do KNL oficiální formu,“ sdělil.

Frýdlantu jako akcionáři by se výrazně zjednodušily možnosti financování rekonstrukce části areálu frýdlantské nemocnice, která by dle předpokladů měla vyjít na více než sto milionů korun bez DPH. V současné době jsou totiž objekty v areálu v majetku města, ale nemocnici jako takovou provozuje KNL.

Jednání s krajem trvají již déle než rok. Přestože velmi rychle našlo město s krajem společnou vizi ohledně rekonstrukce i fungování nemocnice, narazil Frýdlant na problém s financováním. Z vlastního rozpočtu mohl investovat 25 milionů, ale další finance chyběly. „Oslovili jsme při hledání financí na rekonstrukci i okolní obce z Frýdlantska, ale jediný, kdo se k závazku přihlásil konkrétní částkou, byla Bulovka, která přislíbila ze svého rozpočtu 500 tisíc korun,“ uvedl Stodůlka.

Prostředky nemohla do cizího majetku poskytnout ani KNL. V případě, že se Frýdlant stane čtvrtým akcionářem, se situace výrazně ulehčí. Město do akciové společnosti vloží majetkově část areálu nemocnice, která bude dále pro její provoz potřebná. Přestože to neznamená konec hledání finančních prostředků, Frýdlant bude mít více možností, jak využít různé zdroje.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky nemocnice, Liberecký, Frýdlant, Krajská nemocnice Liberec, rekonstrukce, Jiří Stodůlka, Liberec, Liberecký kraj, Turnov, Nemocnice Na Bulovce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Frýdlantu souhlasí se vstupem do Krajské nemocnice Liberec  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.