Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nové kočky v Liberci. Zoo se může pochlubit levhartem i oceloty

Liberecká zoologická zahrada se může pochlubit novými přírůstky. Jde o levharta čínského a margaye neboli oceloty.

Celkem tři nové šelmy přicestovaly do Liberce z německé zoo v Magdeburgu. Margayové neboli oceloti dlouhoocasí budou k vidění v Liberci dokonce úplně poprvé. „Cílem zahrady je u ocelotů i levhartů rozmnožení a posílení populací obou těchto koček,“ informovala mluvčí Barbara Tesařová.

Oceloti si nyní zvykají na nové prostředí a zároveň čekají, až nemocnice dokončí finální stavební úpravy jejich venkovní expozice. Návštěvníci je budou brzy potkávat u bazénu s lachtany v místě, kde bývaly pandy nebo rysové. „Vypuštění páru ocelotů do výběhu závisí na klimatických podmínkách i na aktuálních potřebách,“ uvedl zoolog Luboš Melichar.

Nová levhartí samička by pro změnu měla utvořit pár se zdejším desetiletým samcem. I ta se ale zatím v novém prostředí aklimatizuje. „Levhartí samice zatím prozkoumává nový domov a seznamuje s okolím i chovateli,“ řekl Melichar. Chovem levhartů chce liberecká zoo pomoci k záchraně tohoto druhu před vyhubením. A je tak zároveň součástí evropského záchovného programu EEP.

V evropských zoologických zahradách je pouze něco okolo 50 jedinců. Do programu EEP patří i chov zmíněných margayů. V rámci chovu kočkovitých šelem plánuje ZOO předělat pavilon levhartů. „Součástí nového pavilonu by měl být i mokřad, který by sloužil zároveň jako kořenová čistírna,“ sdělil ředitel David Nejedlo.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Liberec

Štítky Liberecký, zoo, Liberec, margay, ocelot, šelma, levhart, zoologická zahrada, kočka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové kočky v Liberci. Zoo se může pochlubit levhartem i oceloty  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.