Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na odtah špatně zaparkovaných aut a vraků bude mít Liberec firmu

Od příštího měsíce bude mít Liberec firmu na odtah autovraků a špatně zaparkovaných aut bránících provozu. Odtahová služba Říha zvítězila v soutěži, do které se přihlásili tři kandidáti.

Město za tuto službu zaplatí 1,3 milionu korun bez daně. V tiskové zprávě o tom informoval náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). Problémy s autovraky jsou ve stotisícovém městě dlouhodobé. Po městě je asi 120 nepojízdných aut, za předchozí dva roky se podařilo zlikvidovat jen dva.

Náměstek už dříve uvedl, že díky změně legislativy je od letošního roku jednodušší dlouhodobě odstavená auta odstranit. Za takzvaně nezpůsobilé je považované už auto, za které není zaplacené povinné ručení nebo nemá platnou technickou prohlídku.

Odtažené auto bude podle náměstka tři měsíce na odstavné ploše, aby měl jeho vlastník možnost se přihlásit. Pokud tak neučiní, auto bude prodáno v dražbě nebo ekologicky zlikvidováno. Nově vybraný provozovatel pro odtahy bude mít odstavnou plochu v Horním Růžodole, nedaleko koupaliště Vápenka. „Tato plocha je v docházkové vzdálenosti k MHD Liberec, asi 350 metrů od zastávky autobusu Husitská a 550 metrů od zastávky tramvaje Janův Důl," dodal Šolc.

Novou odtahovou službu bude v Liberci využívat i městská a státní policie k odstranění vozidel, která tvoří překážku silničního provozu. Šolc už dříve uvedl, že se odtahy budou používat, pokud auto stojí třeba na přechodu pro chodce nebo bez oprávnění na místě pro invalidy. V roce 2018 bylo v Liberci odtaženo 42 vozidel, které tvořily překážku silničního provozu. Loni to bylo 80 aut a letos zatím 20. Nového provozovatele na odtahy město hledalo, neboť předchozí vypověděl smlouvu letos v létě. Ekonomicky už pro něj nebyla výhodná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky ČR, správa, automobilová, Liberec, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec VII-Horní Růžodol, Vápenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Slípka

To můžou rovnou každé ráno čekat u ZŠ Husova u zastávky MHD. Snad každý den tam několik asi invalidů bez vlastních nohou blokuje vjezd autobusů do zastávky..

Pátek, 16. října 2020, 11:14Odpovědět

Na odtah špatně zaparkovaných aut a vraků bude mít Liberec firmu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.