Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lanovka na Ještěd kvůli silnému větru opět nejezdí

Silný vítr opět zastavil lanovku na Ještěd. Pokud se vítr zklidní, tak se lanovka rozjede, ale podle přednosty stanice je zájem o jízdu spíš minimální.

Kabinová lanovka na vrchol Ještědu v Liberci kvůli silnému větru už druhý den stojí. Rychlost větru dnes na horní stanici přesahuje 72 kilometrů v hodině, přípustných je maximálně 58 km/h, pak už je provoz nebezpečný. ČTK to dnes řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Lanovka kvůli větru stála už v úterý celý den. „Pokud se vítr zklidní, zkusíme ji během dne pustit," řekl Štěpán. Zájem o přepravu je ale podle něj v posledních dnech minimální.

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je přes 85 let. V minulosti stávala kvůli větru zhruba dvakrát až třikrát za rok. V posledních letech ale větrných dnů přibývá. Loni stála patnáctkrát, letos bylo podle Štěpána větrných dní podstatně méně. Jen za říjen ale kvůli větru nejezdí už počtvrté. Nebezpečný je hlavně boční vítr, který kabiny na lanech rozhoupává.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy, postavila ji v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Trať je dlouhá 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, ta horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš. Loni tam vyvezla zhruba 230.000 lidí, o pětinu méně než v roce 2018. Hlavním důvodem propadu byla tříměsíční odstávka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jested.cz

Štítky ČR, počasí, železnice, lanovky, vítr, Ještěd, lanová dráha, vichřice, Liberec, František Wiesner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Ještěd kvůli silnému větru opět nejezdí  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.