Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vyšetřování otrávených pacientů ve Frýdlantu pokračuje

Policejní vyšetřování předloňského případu otravy krve devíti pacientů v nemocnici ve Frýdlantu na Liberecku ještě neskončilo. Čeká se na výsledky nových znaleckých posudků, řekl mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Věc kriminalisté loni původně uzavřeli s tím, že konkrétního viníka nenašli. Proti závěru vyšetřování ale podali stížnost poškození pacienti a dozorující státní zástupkyně jim dala za pravdu. Spis vrátila vyšetřovatelům k doplnění důkazů. 

Uzavřená není stále ani výše odškodnění u všech pacientů. „Podle našich informací jednání probíhají a jsou v pokročilém stádiu. A pokud víme, šest poškozených už bylo odškodněno, a u zbývajících věříme, že to pojišťovna dotáhne do zdárného konce velmi brzo," řekl mluvčí Krajské nemocnice Liberec (KNL) Václav Řičář. Frýdlantská nemocnice od loňska patří pod KNL, ale případy otravy se staly za předchozího vlastníka, což byla soukromá společnost EUC. Tato společnost podle Řičáře bude případně doplácet poškozeným, pokud vyplacené odškodnění bude nad limit pojištění sjednaného u pojišťovny.

Zcela odškodněni jsou už například dva pacienti, které zastupuje společnost Vindicia. V tiskové zprávě dnes firma uvedla, že její klienti nejprve obdrželi několik desítek tisíc korun jako bolestné. „Následně jsme znalce nechali podle aktuální metodiky posoudit dlouhodobé dopady na zdraví pacientů. Zaměřili jsme se na ztížení společenského uplatnění fyzického i psychického rázu a celkové dopady na životy poškozených i do budoucna," uvedl Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia. Podle něj byl jejich požadavek uznán. "Každému z klientů už dorazila na účet částka ve výši několika set tisíc. Tím se pro ně kauza definitivně uzavřela," dodal Beck. Jedním z postižených byl Karel Šípek. „Před dvěma roky jsem byl v nemocnici kvůli v podstatě banálnímu zákroku, otrava mi způsobila velké potíže. S výší vymoženého odškodnění jsem spokojený," uvedl Šípek.

Otravou krve onemocnělo devět z 24 pacientů operovaných v nemocnici ve Frýdlantu od 26. do 28. listopadu 2018. Šlo o různé operace - kolene, žlučníku či gynekologické zákroky. Pacienty operovaly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, na zákrocích se podíleli různí anesteziologové i různé sestry. Pacienti s otravou museli být převezeni do nemocnic v Liberci a Jablonci, protože potřebovali intenzivní péči. Nikdo nezemřel, poslední pacientku propustila liberecká nemocnice loni v lednu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Frýdalnt

Štítky ČR, nemocnice, kriminalita, Frýdlant, pacient, Nemocnice Frýdlant, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyšetřování otrávených pacientů ve Frýdlantu pokračuje.  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.