Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec má novou unikátní mapu z konce druhé světové války. Vznik trval pět let

Liberec se může pochlubit jedinečnou mapou z konce druhé světové války. Její vznik trval pět let.

Unikátní plán části Liberce z konce 2. světové války vytvořil Ivan Rous z místního Severočeského muzea, zachycuje podobu horního centra a letiště. Žádná taková mapa Liberce podle Rouse neexistuje. Pracoval na ní pět let a prozkoumal dokumentaci k tisícům domů. Podařilo se mu díky tomu zjistit řadu nových skutečností, třeba jak rozsáhlá byla tzv. arizace, tedy konfiskace židovského majetku nacisty.

„Existoval starší soupis od pana Koubka, ale tím, že jsme prošli všechny domky bez jediné výjimky, tak jsme zjistili, že toho arizovaného majetku bylo mnohem více," uvedl Rous. Podle něj jde o desítky domů, řada z nich je na promenádní ulici 5. května. „O mnoha z nich se nevědělo. Původní majitelé - Židé, zahynuli v koncentračních táborech a nikdo po válce už po tom nepátral," uvedl Rous.

Při vytváření plánu Liberce ho překvapil objem všech negativních záležitostí spojených s druhou světovou válkou. „V Liberci bylo více než 100 lágrů, to je neuvěřitelné číslo. A stejně tak se sem stěhoval průmysl z říše, to se týkalo hlavně posledních dvou let války," řekl. Většina továren byla podle něj orientovaná na válečný průmysl. „Bylo to s pár výjimkami, jako byla třeba továrna na razítka, která dál vyráběla razítka. Ale jinak se tady odlévaly třeba bloky motorů do tanku, dělaly tankové pásy, celé části letadel," uvedl Rous.

Podobu části Liberce z konce 2. světové války si pro vytvoření mapy vybral záměrně. „Je to manuál ke starému Liberci, protože Liberec z konce války byl ještě ten starý Liberec, kdy třeba v ulici u Stoky a Lucemburské byla spousta malých baráků nebo existoval celý Perštýn," řekl Rous. Podle něj je mapa zajímavá nejen pro historiky, ale i laiky. Třeba facebookové profily spojené s historií Liberce mají tisíce příznivců. „Každý den tam řeší, jak se jmenovala tato ulice, kde to bylo. Tak to všechno v této mapě naleznou. Tam jsou pochopitelně původní názvy ulic, stejně jako ty současné," dodal Rous.

Mapu vydal knižně ve spolupráci s místním nakladatelem Romanem Karpašem. Když ji nakladatel viděl, samotného ho překvapilo, co všechno o historii Liberce nevěděl. „Nebylo to jen nějaké obecné shrnutí toho, co se v roce 1945 událo, takových jsem přečetl už hodně, ale tentokrát jsem si mohl s trochou představivosti procházet městem, kudy jsem chtěl, a zjišťovat jak to před 75 lety na konkrétních místech vypadalo," uvedl Karpaš. Rous už pracuje na vydání druhého dílu, zaměřit se chce na dolní centrum a vlakové nádraží, kde za války dokonce vznikal velký protiletecký kryt pro vlaky.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, historie, mapy, Liberec, druhá světová válka, válka, Severočeské muzeum v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Dušátko

Nemáte někdo tušení, kdy bude kniha v prodeji, nebo zda mapa bude někde online?

Sobota, 21. listopadu 2020, 07:50Odpovědět

Liberec má novou unikátní mapu z konce druhé světové války. Vznik trval pět let  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.