Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město Liberec chce prodat zchátralý machnínský zámeček

Už na začátku příštího roku by se mohl v nabídce na prodej objevit objekt bývalé dětské oční léčebny. Zchátralý zámeček chce město prodat.

Liberec se chystá prodat zchátralý zámeček ve čtvrti Machnín, v němž bývala vyhlášená dětská oční léčebna. Podle posudku hodnota areálu přesahuje 20 milionů korun. Město ho celý znovu vlastní teprve od minulého roku. Novináře o tom informoval náměstek primátora pro ekonomiku Zbyněk Karban (ANO). Pokud bude s prodejem zámečku z konce 19. století souhlasit zastupitelstvo, město ho nabídne na realitním trhu na začátku příštího roku. „Na konci března bychom mohli vědět, jaký je o to zájem," uvedl Karban.

Zámeček na okraji města byl kdysi honosným sídlem zasazeným do udržovaného lesoparku, dnes je v dezolátním stavu a dlouhodobě do něj zatéká. Jako rodinné sídlo si ho zřejmě nechal postavit roku 1882 továrník Adolf Schwab, politik a majitel textilky. Po znárodnění za minulého režimu tam bylo známé oční sanatorium, do kterého se jezdily léčit děti s očními vadami z celé země. Město bylo vlastníkem celého areálu až do roku 1999, kdy prodalo zámeček společně s domkem správce a strážní věží na ploše bezmála 500 metrů čtverečních a ponechalo si jen okolní pozemky, zhruba tři hektary.

Zámeček město před více než 20 lety prodávalo pod tržní cenou za 1,4 milionu korun. Nižší cena byla podmíněna veřejně prospěšným účelem. Domy získala tehdy společnost patřící několika libereckým lékařům, kteří se zavázali k vybudování moderního sanatoria, což se ale nestalo. Město kvůli porušení podmínek převodu začalo o navrácení zámečku usilovat poprvé zhruba před deseti lety. Jednání ale zhatilo úmrtí jednoho z akcionářů společnosti Sanatorium Machnín a nevypořádané dědické řízení. Likvidátor předkupní právo Liberce neuznával, a hrozil tak soud. Vedení radnice se nakonec rozhodlo preferovat dohodu a zpět zámeček loni odkoupilo za 2,8 milionu korun.

Za ideální variantu primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) považuje to, když se příští rok najde kupec, který jim představí záměr dopředu. „Aby areál nepadl do rukou spekulantů a nebyl zakonzervován například dalších 20 až 30 let," uvedl primátor. Obává se toho, že v takovém případě by hrozilo, že areál by pak město muselo vykupovat znovu. "To by bylo hodně hořké," dodal Zámečník.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, památky, stavby, Liberec, ANO 2011, Adolf Schwab, Liberec XXXIII-Machnín, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Liberec chce prodat machnínský zámeček  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.