Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberec potřebuje peníze. Zdraží poplatek za ubytování, parkování i jízdenky v MHD

Poplatek za ubytování v Liberci stoupne od příštího roku na dvojnásobek, z 19 na 40 korun za noc. Město si od toho slibuje, že roční příjem z tohoto poplatku stoupne ze 3,5 na zhruba sedm milionů korun, informoval primátor města Jaroslav Zámečník. Změnu vyhlášky musí ještě schválit zastupitelstvo, vyšší poplatek začne město vybírat od 1. ledna příštího roku.

Podle primátora jde o součást takzvaného anticovidového ekonomického balíčku. Město zdražením některých služeb chce částečně vyrovnat propad příjmů, který způsobila vládní opatření proti šíření covidu-19 i změny zákonů. „Rozhodli jsme se pro malé kompenzační kroky, nikoliv drastické," uvedl Zámečník.

Navýšením některých poplatků chce město získat ročně navíc skoro 20 milionů korun. Dalších 30 milionů hodlá příští rok ušetřit snížením mzdových nákladů na magistrátu na 185 milionů. Toho chce radnice docílit tím, že nebude obsazovat volné pozice. Město také připravuje refinancování svého dluhu ve výši 1,5 miliardy, což by mělo přinést nižší roční splátky. Úsporná opatření zavádí radnice postupně od jara, kdy omezila některé investice a snížila některé výdaje. Ve dvouapůlmiliardovém rozpočtu města podle primátora provedli letos úsporné škrty za 200 milionů korun.

Kromě navýšení poplatku za ubytování příští rok zdraží i papírové jízdenky v MHD. Cena za základní stoupne z 20 na 24 korun a radnice očekává, že roční tržby z papírového jízdného stoupnou ze 168 o deset milionů. „Není to nijak drastické v celkovém úhrnu, je to jakási valorizace papírového jízdného," uvedl Zámečník.

Od letošního listopadu město zdražilo parkování na svých parkovištích. Cena za hodinu stání stoupla podle typu zóny od pěti do deseti korun. Radnice očekává, že ročně díky tomu získá o tři miliony korun víc. Dosud to bylo 20 milionů. Další tři miliony korun navíc chce radnice ročně vybrat prodejem vyhrazených stání, kdy si motoristé mohou nově od podzimu pronajmout na městských parkovištích místo výhradně pro své auto. Cena je podle zóny 25.000 nebo 35.000 korun.

Rozpočet 2021

Liberec chystá pro příští rok rozpočet s příjmy 2,23 miliardy korun, asi o 100 milionů korun méně než letos. Očekávané výdaje by měly příští rok přesáhnout 2,465 miliardy. Vyrovnaný rozpočet si zajistí Liberec zejména díky úvěru ve výši 150 milionů, z toho 30 milionů chce nechat v rezervě a zbytek využít na investiční akce. Rozpočet bude schvalovat zastupitelstvo za týden.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky turistika, koronavirus, hospodářství, Liberec, parkování, peníze, mhd, poplatek, Jaroslav Zámečník, primátor, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec potřebuje peníze. Zdraží poplatek za ubytování, parkování i jízdenky v MHD  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.