Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Libereckém kraji od rána sněžilo, problémy měly především kamiony

V Libereckém kraji celý den sněžilo, i na hlavních tazích ležela vrstva nového sněhu, silničáři proto doporučovali zvýšenou opatrnost. Pozor si měli dát hlavně řidiči kamionů. Policie řešila třeba nehodu dvou nákladních aut na silnici 13 u Dětřichova, problémy měly kamiony také na silnici I/9 ve stoupání od Svoru na Rumburk. Zavřená zůstává pro kamiony nad 3,5 tuny silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska, autobusy tudy projedou.

Silnici na Harrachov uzavřeli silničáři kvůli sněžení preventivně už v 05:00 v obavě, že by kamiony kvůli problémům ve stoupání na Kořenov a Harrachov mohli silnici zablokovat. Upozorňuje na to nové proměnné značení už na hlavním tahu od Prahy. K zablokování frekventované silnice na Harrachov stačí jediný kamion uvízlý v kopci.

„Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu do Polska po silnici I/35 a Hrádek nad Nisou," řekl Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti.

Pro kamiony nad šest tun je od minulé středy uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku do Raspenavy. Silnice se jen pluhuje a jako posyp tam mohou silničáři použít jenom písek nebo drť a povrch je teď zledovatělý. Kamiony mířící do Raspenavy, Hejnic či Lázní Libverda mohou využít silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky, i tam teď ale musí řidiči počítat s vrstvou čerstvého sněhu, a měli by proto zpomalit.

V Libereckém kraji dnes opět mrzne, i když je výrazně tepleji než v pondělí. Teploty se pohybují od dvou do sedmi stupňů pod nulou. Na většině území kraje už bezmála dvě hodiny sněží, zhoršená je viditelnost a vozovky mohou klouzat. Pozor by si měli dát motoristé hlavně v zatáčkách a při vjíždění do křižovatek. Na silnicích nižších tříd především v horách, leží ujetá vrstva zledovatělého sněhu. Meteorologové očekávají sněžení, na horách vydatnější. Napadnout tam může až 20 centimetrů sněhu. Jeho úklid bude komplikovat vítr, v horách může přesahovat 70 kilometrů v hodině.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Silnice LK

Štítky ČR, počasí, silnice, sjízdnost, Liberecký, 2.VERZE, Liberecký kraj, Harrachov, Polsko, Rumburk, Tanvald, Svor, Dětřichov, Praha, Silnice LK a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji od rána sněžilo, problémy měly především kamiony  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.