Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Provozovatelé vyzvali vládu k otevření skiareálů, lyžovat chtějí od soboty

Zástupci cestovního ruchu a sportu společně se zimními středisky žádají vládu o otevření lyžařských areálů. Nejlépe od této soboty a bez ohledu na datum změny současného pátého stupně pohotovosti protiepidemického systému PES na čtvrtý. Provozovatelé jsou nachystáni zavést bezpečný režim.

Každý další den, kdy je areál uzavřen, je podle provozovatelů fatální. Pokud by mohl být provoz vleků a lanovek spuštěn až od poloviny února, jejich situaci už by to nepomohlo. Vyplývá to z výzvy, která byla včera zaslána představitelům vlády.  

V těchto dnech tráví lidé čas na českých horách bez jakéhokoliv bezpečnostního režimu. Po spuštění provozu by se zvýšila možnost regulace návštěvníků, zlepší se hygiena i dodržování dalších pravidel.

V lyžařských areálech se v těchto dnech neřízeně pohybují tisíce lidí s malými dětmi. V současné době jim ale nemohou být poskytnuty základní služby ani servis k zajištění bezpečí a plynulého provozu. „Situace na horách je neudržitelná, k dalšímu prodlužování uzavírky provozu lanovek a vleků není dostatek důvodů," uvedli provozovatelé ve výzvě.

Z epidemiologického hlediska je podle provozovatelů skiareálů provoz málo rizikový. Kdyby fungovaly, fronty by mohly být řízené a možné by bylo i nastavení přísnějších opatření, jako je tomu například v Rakousku. Tam mají návštěvníci povinnost nosit respirátory FFP2.

S blížícími se jarními prázdninami se chystá řada lidí na hory, a to i přesto, že jsou skiareály uzavřené. Podle provozovatelů je tedy potřeba jim zajistit bezpečí.

Kompenzace skiareály nespasí. Přesto je to vítaná pomoc, shodují se provozovatelé

Provozovatelé skiareálů v naději doufají, že již brzy se opět rozjedou vleky a na sjezdovky zamíří tisíce lyžařů. Ušlé zisky každodenně šplhají do milionů. Jistou vzpruhu by měl nabídnout program Covid Sport III Lyžařská střediska, který...

Náhrady státu pomohou střediskům pokrýt jen část nákladů a pro jejich udržení je nutná kombinace s vlastním omezeným provozem a tržbami. „Bez těchto příjmů nastane situace, že i přes vynaložené náklady státu na kompenzace nedojde k záchraně mnoha provozovatelů v tomto sektoru," napsali ve výzvě.

Skiareály byly  otevřeny v této sezóně jen devět dní

Lyžařská střediska mohla v nové zimní sezoně fungovat zatím jen mezi 18. a 26. prosincem. Podle Asociace horských středisek byla k 10. lednu, kvůli jejich uzavření, ztráta jednu až 1,2 miliardy korun. V Česku je podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) 450 lyžařských středisek. Díky nim přiteče ročně do státního rozpočtu téměř 13 miliard korun. Zaměstnáno je v nich skoro 45 tisíc převážně místních obyvatel.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky lyžování, skiareály, vláda, koronavirus, lyžařské středisko, Protiepidemický systém České republiky, Karel Havlíček, jarní prázdniny, ANO 2011, Rakousko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provozovatelé vyzvali vládu k otevření skiareálů, lyžovat chtějí od soboty  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.