Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Šest let komplikací pro řidiče. Chystají se opravy od Jablonecké ulice přes Šalďák až k Malému divadlu

Obrnit trpělivostí se budou muset řidiči v následujících šesti let v horním centru Liberce. Průjezd tudy bude velmi komplikovaný kvůli výměně zastaralých vodovodů a kanalizací.

Některé rozvody jsou podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) staré i 120 let. Pracovat se bude po etapách v Sokolské ulici, na Šaldově náměstí a v Jablonecké ulici.

Město chce výměny zastaralých sítí využít k zúžení vozovky, zvýšení počtu parkovacích míst, plánuje vybudování cyklopruhů a alejí, rozšíření chodníků i modernizaci veřejného osvětlení. Odhadem na to bude potřeba přes 61 milionů korun. Rekonstrukce sítí zasáhne dopravně nejvíce zatížený úsek v horním centru krajského města. Přes Šaldovo náměstí jezdí auta do šesti různých směrů, vede přes něj i tramvajová trať. Denně komplikovanou křižovatkou projede v průměru 30 tisíc aut.

Silnice od Sokolské přes náměstí do Jablonecké ulice je ve vlastnictví státu. Letos by ji ale měl podle primátora převzít Liberecký kraj, ve spolupráci s městem opravit a poté na něj převést. „Zároveň se s tím nabízí možnost, jak změnit tvář komunikace, jak ji dneska známe, k tomu, co si občané přejí. To znamená například podélné parkování, cyklopruhy, případně zlepšení stavu veřejné zeleně," uvedl.

Úsek přes Šaldovo náměstí byl ještě před 12 lety, než se vybudovala přeložka od obchvatu na Kunratickou, součástí silnice první třídy 14. Podle městského architekta Jiřího Janďourka tomu odpovídala i šířka vozovky. Tu chtějí podle něj v dalších letech zúžit. „Zachováme v plné míře kapacitu této komunikace, to znamená pořád to bude jednopruhová obousměrná komunikace," uvedl. Zúžení vozovky v ulicích Sokolská a Jablonecká ale podle něj umožní vybudovat asi 200 parkovacích míst i dosadit aleje.

Jako první by se měl letos a v příštím roce dělat úsek v Sokolské ulici, od křižovatky se Zhořeleckou u Malého divadla ke křižovatce s Pastýřskou ulicí. V roce 2023 by měla přijít na řadu Jablonecká ulice, neboť v té době se bude stavět v jejím sousedství v areálu nemocnice pavilon urgentní péče s parkovacím domem. Ve třetí etapě se bude dělat Šaldovo náměstí a jako poslední úsek od Šaldova náměstí dolů Sokolskou ulici kolem pošty až ke křižovatce s Pastýřskou ulicí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, silnice, Liberec, Metzlův dům, parkování, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Šest let? Ty kr.vo, to už snad déle trvala jen stavba pyramid! Chce město předložit tucet staveb jen v Liberci, které trvaly rok?! Ať si zjistí ti vypatlaní stavitelé při dnešní technice, jak dlouho trvalo postavit Libereckou přehradu! S tímhle stylem ať se jdou vy... To je horší než plánování petiletky komunisty! Do pr.ele už! Snad že by při té příležitosti konečně dodělali tunel pod Šalďákem. Snalte se už pseudoarchitenti, stavaři, naložte Syner do marigontek a táhněte.

Čtvrtek, 21. ledna 2021, 14:27Odpovědět

Šest let komplikací pro řidiče. Chystají se opravy od Jablonecké ulice přes Šalďák až k Malému divadlu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.