Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bezpečnější cestování zajistí antimikrobiální fólie. Liberec ji do MHD umístí jako první

Novinka v podobě antimikrobiální fólie Covesafe, která ničí řadu bakterií a virů včetně SARS-Cov-2, by měla zajistit cestujícím liberecké MHD větší bezpečí. Liberecký dopravní podnik ji ve svých vozech využije jako vůbec první v České republice.

Fólie, za jejímž vznikem stojí francouzská společnost Gergonne, se objeví ve stovce autobusů a tramvají po celém Liberci. Podpoří tak ochranu a bezpečnost cestujících během přepravy. Speciální polep, který průběžně ničí viry a bakterie, bude umístěn na madla, dveřní tyče i dotykové displeje. „Vozy od počátku pandemie průběžně ošetřujeme ozónem a čistíme madla dezinfekcí nad rámec běžného úklidu,“ uvádí Michal Zděnek za DPMLJ a pokračuje: „Toto opatření nyní nahrazujeme tímto systémovějším řešením.“

Liberecký dopravní podnik testoval fólii již od listopadu v tramvaji č. 39.

Díky své technologii ničí fólie Coversafe až 99,9% všech virů a bakterií. Bez mechanického poškození navíc vydrží až čtyři roky. Náklady na polepení jednoho vozu vychází na 2 500 korun.

Celá technologie je navíc bezpečná a netoxická pro člověka i životní prostředí. Navíc jde i o funkční ochranu před šířením koronaviru. „Nejnovější atest nám potvrdil, že prokazatelně ničí přímo SARS-Cov-2 způsobující onemocnění COVID-19,“ komentuje Alex Reynelt z české pobočky autorské firmy. Ten zároveň vysvětluje, že fólie funguje na přírodní bázi mikrosfér zinku. „Mikrosféry reagují se vzdušnou vlhkostí a vytvářejí volné radikály, které na bázi oxidace likvidují membrány virů a bakterií,“ říká.

Díky samolepící fólii tak budou vozidla veřejné dopravy opět bezpečnější. Liberecká MHD ale není zdaleka prvním místem v Libereckém kraji, kde byla technologie Coversafe využita. Fólie pomáhá už na liberecké pediatrii, ve Sklářské škole v Železném Brodě nebo v liberecké ZŠ Doctrina.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Parliamo

Štítky Liberecký, MHD, fólie, koronavirus, Coversafe, městská hromadná doprava, virus, Liberec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezpečnější cestování zajistí antimikrobiální fólie. Liberec ji do MHD umístí jako první  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.