Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stát podá žalobu na Polsko kvůli Turówu. Do rozhodnutí chce, aby důl zastavil těžbu

Boj české strany proti hnědouhelnému dolu Turów píše další kapitolu. Vláda totiž na svém pondělním jednání rozhodla, že bude Polsko žalovat u Soudního dvora EU. Až do rozhodnutí soudu navíc požaduje, aby byla v dole pozastavena činnost.

„Dosavadní jednání s polskou stranou, především ohledně kompenzace nákladů na vybudování nových zdrojů pitné vody nepřineslo uspokojivé záruky, proto přistupujeme k podání žaloby na Polsko k Soudnímu dvoru EU,“ sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec

Podle něj je součástí žaloby návrh na takzvané předběžné opatření o zastavení těžební činnosti v polském dole Turów do okamžiku rozhodnutí Soudního dvora. „Pokračování těžby má závažné a nevratné negativní dopady na životní prostředí v České republice, takže podání žaloby, byť se jedná o tu nejkrajnější možnost řešení, je nevyhnutelné,“ dodal ministr.

Obě země budou i nadále jednat i mimo soud. „Pokud by Polsko přistoupilo na naše požadavky, žalobu lze stáhnout,“ upřesnil Brabec.

Polsko usiluje o prodloužení a rozšíření těžební činnosti v hnědouhelném dole Turów až do roku 2044. Jenže to je nepřijatelné pro českou stranu a především pro obyvatele blízkých vesnic, které kvůli těžbě přichází o vodu a zhoršují se jim životní podmínky. 

Polsko podle ministerstva při povolování těžby porušilo několik unijních směrnic, především v oblastech spolupráce a poskytování informací vyplývajících ze smlouvy o EU nebo kvůli neumožnění přístupy veřejnosti do některých řízení.

Liberecký kraj chtěl po Polsku finanční kompenzace za úbytek vody v oblasti Uhelné, vybudování náhradních zdrojů pitné vody v postižených oblastech a vytvoření fondu, ze kterého se budou financovat ochranné projekty v krajině. Jenže nic z toho Poláci splnit nechtějí. A tak přichází na řadu žaloba. Tu chce stát podat do konce února.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky žaloba, turow, soudnín dvůr, liberecký kraj, Polsko, těžba, Důl Turów, Soudní dvůr Evropské unie, Richard Brabec, Evropská unie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát podá žalobu na Polsko kvůli Turówu. Do rozhodnutí chce, aby důl zastavil těžbu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.