Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

TULka má jako jediná v zemi 3D tiskárnu plošných spojů

Technická univerzita v Liberci aktuálně jako jediná v České republice disponuje 3D tiskárnou DragonyFly 2020 LDM, která je v této oblasti revolučním zařízením.

Díky této tiskárně je možné nově tisknout desky tištěních spojů i vodiče jako trojrozměrnou konstrukci. Zařízení využívá nanočástice stříbra rozptýlené v hustém roztoku. Nová technologie výrazně urychlí a zjednoduší výroby plošných spojů. „Díky DragoFly 2020 LDM se může například tloušťka plynule měnit v rozmezí 17 až 101 mikrometrů,“ sdělil Zdeněk Plíva, děkan Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL.

Stroj univerzita nakoupila v rámci operačnímu programu Výzkum, vývoj a vzdělávání za 5,6 milionů korun.

Díky novým možnostem může tiskárna tvořit různé složité motivy. „Díky tomu, že nejsme omezeni jen na klasický plochý tvar desky, můžeme ji navrhnout různě tvarovanou, s různými profily a optimálně vyplnit prostor ve finálních zařízeních,“ uvedl v tiskové zprávě student doktorského studia Jakub Macháček.

Podle vedení TUL je tato technologie v konstrukci desek tištěných spojů zlomová. Doposud se využívala technologie ze 40. let. „V blízké budoucnosti lze předpokládat, že vývojáři zapracují na návrhových systémech i na dalším vylepšování této technologie tak, aby se přiblížila potřebám sériové výroby. Bude to určitě trend v tomto oboru,“ dodal Plíva.

Nová 3D tiskárna poslouží například studentům programu mechatronika. Mimo to by technologii mohly využít i spolupracující podniky z oblasti medicíny nebo automotive.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TUL/Adam Pluhař

Štítky Liberecký, 3D tiskárna, Technická univerzita v Liberci, technologie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Jo, to nás zajímá. TULka měla i nanoroušky/filtry/vložky. Hrozný haló z toho bylo, nadšení. Jen nějak obyčejnýmu liberečákovi to je k - ho.nu.

Pondělí, 1. března 2021, 23:06Odpovědět

TULka má jako jediná v zemi 3D tiskárnu plošných spojů  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.