Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jaký je aktuální život v nejmenší obci v kraji? Jsme rádi za výjimku pro Turnov, říká starosta

Radimovice na Liberecku má většina lidí spojené s návštěvou zámku Sychrov. Zároveň ale jde o obec s nejmenší rozlohou v Libereckém kraji, její obyvatelé tak mají nyní nejomezenější možnosti, kam vyrazit na procházku a za rekreací.

Na délku zhruba dva, na šířku ani ne kiláček. Malinká obec je katastrálně napasovaná mezi Pěnčín, Vlastibořice a Sychrov. Na procházky tak místním vážně moc místa nezbývá. „Samozřejmě tu současnou situaci vnímáme jako složitou, asi jako všichni,“ přiznává starosta Ondřej Zoubek.

Velkou úlevou je výjimka pro Turnov

Pro obyvatele je velkou úlevou výjimka, kterou vláda udělila pro Turnov. „Je pro nás velké plus, že starosta Turnova vyprosil výjimku. Díky tomu můžeme jezdit na úřady i na nákupy do Turnova,“ komentuje Zoubek. V opačném případě by totiž více než tři stovky místních musely dojíždět se všemi záležitostmi do Liberce, který je odsud vzdálený přibližně patnáct kilometrů. Cesta do Turnova je přitom zhruba o dvě třetiny kratší.

Obec Radimovice na Liberecku se rozprostírá na 133 hektarech. Aktuálně zde žije zhruba 300 obyvatel.

S pohybem to mají místní ale složité. „Na pohybu lidí po obci jsou samozřejmě opatření hodně znát. Snaží se pohybovat v klidné části obce kolem rybníka,“ říká Zoubek a zároveň přiznává, že třeba směrem na Vlastibořice, které začínají hned za novostavbami, lidé těch pár metrů zas tolik neřeší. 

Kolem zmíněného rybníka se snaží obec vybudovat odpočinkovou a klidovou zónu. Vedení obce zde chce vysadit i lipovou alej se zhruba dvěma desítkami stromů. Ta by měla alespoň částečně nahradit původní alej mezi návsí a zámkem, která už byla ve velmi špatném stavu a v roce 2009 proto byla vykácena. „Bude to aspoň taková chabá náhrada. Lípu má obec Radimovice i ve svém znaku společně s hasičským kohoutem,“ doplnil.

Kromě zámku tu mají i unikátní viadukt

Mimo období, kdy jsou v platnosti protipandemická opatření, bývá obec vyhledávaná zejména kvůli nedalekému zámku Sychrov. S tím obec spolupracuje a v případě potřeby poskytuje návštěvníkům místa na parkování. Podle starosty ale stojí za návštěvu i technická památka v podobě sychrovského viaduktu, který je specifický díky dvěma řadám oblouků. „Za nádražní budovou pokračuje trať unikátním osmi obloukovým viaduktem klenoucím se nad údolím Mohelky ve výšce 32 m. Jeho konstrukce osmi oblouků ve dvou patrech nad sebou je unikátní nejen v Česku, ale i ve světě,“ uvádí obec na svém webu. Kromě viaduktu se mohou turisté zastavit také u pískovcových soch třech svatých Vavřince, Jana Nepomuckého a Floriána.

Společně se sousedními obcemi Radimovice pořádají také oblíbenou sychrovskou pouť, která se ale ani loni kvůli aktuální situaci nekonala.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Radimovice.cz

Štítky Liberecko, Radimovice, obec, Turnov, Liberecký kraj, Sychrov, Vlastibořice, rekreace, Jan Nepomucký, Pěnčín, Česko, návštěva, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaký je aktuální život v nejmenší obci v kraji? Jsme rádi za výjimku pro Turnov, říká starosta  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.