Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V liberecké zoo se poprvé v historii podařilo odchovat pásovce

V liberecké zoo slaví velký úspěch. Poprvé v historii se podařilo odchovat pásovce kulovitého. První mládě se v Liberci narodilo 4. března.

První odchov pásovce je pro ZOO Liberec nejen obrovským úspěchem ale také známkou toho, že se zde pásovcům daří. „Porody pásovců jsou i v českých zoologických zahradách poměrně běžné, vzácné jsou ale právě jejich odchovy. Samice se často po porodu přestane o mládě starat,“ uvedla v tiskové zprávě zooložka Dorota Gremlicová.

Ve volné přírodě se pásovec kulovitý vyskytuje v Jižní Americe na území Argentiny, Bolívie nebo Brazílie a Paraguaye.

Bohužel přesně to se stalo i po narození prvního mláděte v liberecké zoo na podzim loňského roku. Druhé mládě se ale má k světu a prospívá. Při narození vážilo sotva 90 gramů, dnes už má skoro půl kilogramu. „Také již vidí a pod dozorem matky pomalu prozkoumává expozici,“ sdělila mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Při sebemenším vyrušení se mládě okamžitě stočí do kuličky. Ta může mít průměr i pouhých pět centimetrů.

Zda se poprvé podařilo odchovat samce nebo samici, zatím zůstává tajemstvím. Nicméně celý úspěch je o to větší, že do chovu se pustila liberecká zoo teprve loni na jaře v dubnu, kdy z Brna přicestoval sedmiměsíční samec. O dva měsíce později k němu pak přibyla o rok starší samička, která se narodila v zoologické zahradě v Beauval ve Francii, komentovala Tesařová.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Liberec

Štítky Liberec, zoo, pásovec, mládě, historie, Zoologická zahrada Liberec, Paraguay, zoologická zahrada, Argentina, Brazílie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké zoo se poprvé v historii podařilo odchovat pásovce  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.