Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Liberecký záložák pomáhá na covidovém oddělení. Morální povinnost, říká Pavel Jurkovič

Normálně pracuje jako elektrotechnik v libereckém Benteleru, dlouhá léta je ale i aktivním záložníkem české armády a také dobrovolníkem u Českého červeného kříže. Když Pavel Jurkovič viděl, jak jsou zdravotníci v nemocnicích vyčerpaní, řekl si, že by měl pomoci. V liberecké nemocnici tak pomáhá na covidovém oddělení.

„Ve chvíli, kdy jsem viděl vyčerpaný zdravotnický personál, rozhodl jsem se, že se pokusím alespoň trochu pomoci,“ vrací se Pavel Jurkovič k momentu, kdy si řekl, že by rád něco ve složité situace dělal.

Pomáhal už v první covidové vlně, kdy vozil starším lidem nákupy nebo rozvážel dezinfekci a ochranné prostředky.

Na podzim se ale situace zhoršila a poté vznikly projekty mobilních týmů M-72 a Jurkovič se přihlásil do týmu Českého červeného kříže. Týmy pracují ve dvaasedmdesátihodinových směnách, kdy čtyři členové týmu zabezpečují pokrytí tří denních a tří nočních směn. V liberecké nemocnici působí na covidovém oddělení a hlavní náplní jeho práce je polohování pacientů, měření teploty, měření tlaku či stlaní postelí.

Pavel Jurkovič v uniformě české armády

„Je to zejména o komunikaci s pacienty, hlavně s babičkami a dědečky, kteří jsou zde sami a obávají se o svůj osud,“ popisuje Jurkovič.

Právě to je na práci, která je i fyzicky náročná, nejtěžší. „Práce je nejen fyzicky, ale hlavně psychicky a emočně náročná, ale pomoc jiným beru jako svoji morální povinnost a projev solidarity s těmi, kteří to potřebují,“ myslí si Jurkovič, který je od roku 2004 příslušníkem jednotky aktivní zálohy u Krajského vojenského velitelství Liberec, kde zastával funkce zástupce a následně velitele pěší čety.

V současné době je zařazen na funkci mladšího zdravotnického záchranáře. Jedním z úkolů je provádět výcvik příslušníků roty v oblasti poskytnutí první pomoci a první pomoci v boji. 

Ocenění se Jurkovičovi dostává i z řad armády. „Takových lidí si velice vážím a dělají dobré jméno nejen jednotce nesoucí čestný název Rota aktivní zálohy KVV Liberec plukovníka Čestmíra Šikoly, československého vojáka a účastníka výsadku Clay, ale také Armádě České republiky,“ říká ředitel Krajského vojenského velitelství Liberec Miroslav Brázda.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Pavla Jurkoviče

Štítky Pavel Jurkovič, covid, armáda, koronavirus, Armáda České republiky, Český červený kříž, Krajská nemocnice Liberec, Liberec, Čestmír Šikola, M-72

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Liberecký záložák pomáhá na covidovém oddělení. Morální povinnost, říká Pavel Jurkovič  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.