Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V libereckých parcích jsou rozmístěny feromonové lapače. Mají odchytávat lýkožrouty

Liberec stejně jako v loňských letech umístil do parků feromonové lapače na odchyt lýkožrouta. Aktuálně totiž začíná období, kdy hmyz vylétává a napadá stromy.

Kvůli napadení lýkožroutem muselo město nechat pokácet několik buků v parku Petra Bezruče. „A to dříve, než brouk vylétne. Právě nyní totiž nastává období, kdy tento hmyz vylétává a napadá další zdravé stromy,“ komentovala mluvčí města Liberec Jana Kodymová.

Se stoupajícími teplotami začíná být kůrovec aktivní, vylétává a rojí se. Právě lapače by měly zabránit tomu, aby kůrovec nenapadl další stromy. Lapače v Lidových sadech jsou naplněny speciálními feromony od pracovníků Katedry ochrany lesa a entomologie z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU. Ty by měly přilákat zejména lýkožrouta bukového, jehož přítomnost potvrdil fytopatologický posudek. „Lapače budou každý týden kontrolovány pracovníky odboru ekologie a veřejného prostoru a odchycení jedinci budou předávány pracovníkům ČZU,“ řekla Kodymová.

????Jsou brouci a brouci ☝️Některé nemáme v Liberci rádi.???? Lýkožrout smrkový ani lýkožrout bukový nedělá stromům dobře....

Zveřejnil(a) Liberec.cz dne Úterý 11. května 2021

Do ostatních lapačů je umístěn běžný feromon používaný na odchyt lýkožrouta smrkového. Mimo to budou v Zoo a v Lidových sadech umístěny lapáky, tedy dřevěné kůly v trojnožkách, které jsou dalším lákadlem pro lýkožrouty. Město tak žádá občany, aby lapače neničily a zároveň apeluje na majitelé pozemků, aby pravidelně kontrolovali své dřeviny.

Ohodnoť článek

Foto Město Liberec

Štítky lýkožrout, Liberec, lapač, kůrovec, strom, Petr Bezruč, Česká zemědělská univerzita v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V libereckých parcích jsou rozmístěny feromonové lapače. Mají odchytávat lýkožrouty  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.