Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

KNL koupila přístroj na určení mutace covidu. Nebyla ale zařazena mezi vybraná pracoviště

Krajská nemocnice v Liberci nakoupila přístroj za pět milionů. Počítala totiž, že bude zařazena mezi pracoviště, která mohou provádět sekvenování vzorků k přesnému určení mutace koronaviru. Vláda ale rozhodla jinak.

Podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře bude nemocnice dál usilovat o to, aby mezi vybraná pracoviště byla jejich laboratoř zařazena. „Pracujeme na tom, abychom naši odbornou kapacitu mohli nabídnout. Máme špičkový tým odborníků, koupili jsme kvůli tomu přístroj za pět milionů, protože tam byla jednoznačná informace, že budeme zařazeni mezi pracoviště, která úhradu za tyto úkony dostanou. A jsme přesvědčení, a poslední události v Polevsku potvrzují, že by se naše kapacita uplatnila," řekl Řičář.

V Polevsku a dalších obcích v okolí Nového Boru na Českolipsku se nákaza koronavirem začala rychle šířit od poloviny května, pozitivní test mělo 66 lidí navázaných na dvě ohniska. O jaký typ mutace jde, hygienici zatím nevědí. Vzorky na podrobnější analýzu, tedy sekvenaci, odeslali do národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu a také do spolupracující laboratoře v Drážďanech. Výsledky by měli dostat až někdy příští týden. „Na výsledky v současné době čekáme, nicméně všechna opatření jsou činěna jako v případě potvrzené mutace," uvedl ve středu v tiskové zprávě krajský hygienik Vladimír Valenta.

Vláda tento měsíc rozhodla, že peníze na sekvenaci budou dostávat jen příspěvkové organizace státu. Mezi ně liberecká nemocnice nepatří, většinovým vlastníkem je Liberecký kraj a dalšími akcionáři jsou města Liberec a Turnov. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu uvedl, že kapacita pro sekvenování, které potvrzuje mutace koronaviru, je při současné epidemické situaci dostatečná. Nyní příspěvkové organizace státu zvládnou podle něj asi 4000 vzorků měsíčně, vláda na to vyhradila 161 milionů korun. Pokud by bylo potřeba kapacitu zvýšit, budou podle Babiše zapojené i další odborné instituce.

Sekvenací laboratoře porovnávají genetickou informaci viru s už objevenými variantami, případně zaznamenávají nové. Přístroj, který si pořídila liberecká nemocnice, umožňuje přečtení úplné genetické informace viru, tedy přibližně 30.000 písmen. „Díky přístroji jsme nyní schopni určit přesnou variantu testovaného koronaviru," uvedl Řičář. V liberecké laboratoři při testování nového přístroje dosud sekvenovali přes 70 vzorků. „Výběr zahrnoval jak vzorky z běžné populace, tak i například nákazy po očkování, opakovaně nakažené pacienty, pacienty s těžkým průběhem nebo vzorky ze silného ohniska," dodal mluvčí nemocnice. Přístroj lze podle něj využít i pro jiné účely než jen k přesnému určení mutace koronaviru, sloužit například bude při diagnostice u onkologicky nemocných pacientů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KNL

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Liberec, COVID-19, mutace, Krajská nemocnice Liberec, laboratoř, Andrej Babiš, Polevsko, Vladimír Valenta, Státní zdravotní ústav, ANO 2011, Nový Bor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KNL koupila přístroj na určení mutace covidu. Nebyla ale zařazena mezi vybraná pracoviště  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.