Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký bazén bude hostit kvalifikační závody na olympiádu. Poté se otevře veřejnosti

Od pondělí se mohou podle vlády otevřít umělá koupaliště. Liberecký plavecký stadion ale otevření o týden odsunul kvůli kvalifikačním plaveckým závodům na olympijské hry v Tokiu.

Umělá koupaliště mohou být v provozu na základě dnešního rozhodnutí vlády od pondělí 31. května. Podle Švece s tak brzkým termínem nepočítali, původně avizovaný byl 14. červen. „Slíbili, že nám to řeknou vždy minimálně týden dopředu, a teď to oznámí před víkendem," řekl provozovatel městského bazénu Jan Švec. Podle něj by byli schopni zřejmě otevřít příští týden ve středu. „Ale zase na pátek bychom museli zavřít. To by byl nesmysl," uvedl Švec.

Velká cena Liberce se jako třetí kolo Českého poháru a kvalifikační závod na olympiádu bude konat od 4. do 6. června. „Je to největší podnik, který se do Liberce a bazénu podařilo za posledních 20 let získat," uvedl na čtvrtečním jednání libereckého zastupitelstva Petr Kořínek za pořádající plavecký klub Slavia Liberec. Na závody by mělo přijet zhruba 400 plavců, rozpočet akce je 1,5 milionu korun.

Maximálně 380 návštěvníků

Pro veřejnost se tak liberecký plavecký stadion otevře 7. června a najednou tam bude moci být podle Švece 380 lidí. Provoz saun bude v letním provozu, to znamená přístupné budou od čtvrtka do soboty a kapacita bude omezená na sedm lidí. Podmínkou pro otevření bazénů je limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti. V saunách, wellness nebo solných jeskyních bude smět být kapacita naplněna na maximálně 30 procent. V bazénech a koupalištích bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nutná ochrana dýchacích cest jen při vstupu nebo v odpočinkových zónách, nikoliv ve vodě. Lidé se při vstupu do všech těchto provozů budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, který podstoupili v oficiálním odběrovém centru, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech.

Bazény a sauny patří k nejdéle uzavřeným provozům. Kvůli druhé vlně pandemie jim vláda fungování zakázala od 9. října. Krátce a s mnoha omezeními mohly otevřít v prosinci. Liberecký provozovatel bazénu, Ještědská sportovní společnost (JSS), kvůli nucenému uzavření a ztrátovému provozu, kdy příjmy byly nulové, ale náklady zůstaly, letos na konci března městu vypověděl smlouvu. Výpovědní lhůta měla původně vypršet na konci května, s městem se JSS dohodla na jejím prodloužení do konce září. Město chce delší čas využít k hledání způsobu dalšího zajištění provozování bazénu. „S vysokou pravděpodobností založíme společnost, která bude dál provozovat bazén do jeho rekonstrukce," řekl novinářům primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Rozsáhlá modernizace areálu by měla začít příští rok, vyžádá si asi přes 700 milionů korun. Zámečník zároveň uvedl, že budou s JSS jednat o dalších kompenzacích k pokrytí ztrát v důsledku koronavirové epidemie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, služby, kondice, vláda, koronavirus, plavání, Liberec, bazén, olympijské hry, Jan Švec, koupaliště, Letní olympijské hry 2021, Petr Kořínek, Adam Vojtěch, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký bazén bude hostit kvalifikační závody na olympiádu. Poté se otevře veřejnosti  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.