Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Výstavba nové stezky pro cyklisty a pěší ve Frýdlantu započala. Zajistí tak vyšší bezpečnost

Ve Frýdlantu započaly práce na nové stezce pro cyklisty a pěší kolem zámku. Povede podél ulic Bělíkova a Zámecká. Její výstavba vyjde na 6,5 milionu korun.

Nová stezka by měla výrazně zvýšit bezpečnost chodců a cyklistů na těchto poměrně frekventovaných silnicích. Radnici se podařilo získat evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), a z vlastního tak zaplatí jen 274 000 korun, řekla mluvčí radnice Martina Petrášková.

Nová stezka povede od garáží u Střelnice kolem střední školy hospodářské a lesnické a navazovat bude na již fungující dráhu pro in-line bruslení. „Získání dotace bylo koncem května pro Frýdlant opravdu velmi dobrou zprávou. Usilovali jsme o stezku, která zvýší bezpečnost zranitelných účastníků silničního provozu v této lokalitě, už řadu let, její výstavbu ale zdržely záležitosti s pozemky, na kterých má vzniknout. Ty jsou v současné době už vyřešené," uvedl starosta Dan Ramzer.

Kolem frýdlantského zámku vznikne stezka pro pěší a cyklisty

O vybudování stezky pro pěší a cyklisty podél ulic Bělíkova a Zámecká usiluje město Frýdlant již několik let. Nyní se městu podařilo získat dotaci, která pokryje většinu nákladů. Hotovo by mělo být ještě letos.

Hlavním cílem projektu je zvýšení bezpečnosti. „Zámeckou chodí lidé na procházky, k Hradu a zámku Frýdlant, do pivovaru nebo na tenisové kurty a v Bělíkově ulici sídlí střední škola hospodářská a lesnická, kde studuje na 600 žáků. Takže lidí tam denně projde nebo projede na kole opravdu hodně. Pohyb po současné krajnici není příliš bezpečný a to ani v době, kdy jsou příznivé klimatické podmínky, v zimě je pak ještě nebezpečnější," uvedl místostarosta Jiří Stodůlka, který má komunikace ve městě v gesci.

Kvůli složitým jednáním s vlastníky sousedních pozemků se příprava projektu protáhla na více než dva roky, jednání skončila až loni v létě. „Stezka pro cyklisty a chodce bude koncipována jako smíšená, bude dlouhá 693 metrů a bude samozřejmě osazena lampami veřejného osvětlení," doplnila Dana Kiliánová z investičního oddělení města. Hotová má být stezka do konce listopadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky turistika, stavby, správa, cykloturistika, Frýdlant, cyklostezka, Dan Ramzer, Jiří Stodůlka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba nové stezky pro cyklisty a pěší ve Frýdlantu započala. Zajistí tak vyšší bezpečnost  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.