Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Rozšíření Cyklostezky sv. Zdislavy přitáhne turisty i ochrání lidské životy

PR článek

Jednou z nejvýznamnějších stezek pro cyklisty v Libereckém kraji bude po svém dokončení Cyklostezka svaté Zdislavy. Společně se na jejím vzniku podílí města, obce a Liberecký kraj. Celková délka Cyklostezky Svaté Zdislavy je 37 kilometrů. Při návrhu její trasy se z velké části využilo tras, kudy dřív vedly koridory železniční i silniční dopravy. Cyklisté se tak projedou po místech, jimiž před desítkami let jezdily vlaky na zrušené trati z Jablonného v Podještědí do Svoru a po úsecích, kudy vede dnes opuštěná státní silnice nedaleko Cvikova a Jítravy.

„Cyklostezku jsme zakládali a má pro nás velký význam, zejména pak pro příliv turistů do regionu Lužický hor, který ještě není tak úplně objevený,“ říká starosta Jablonného v Podještědí Jiří Rýdl. Její další rozšíření vítá. „Díky propojení tras od Bílého Kostela i od Nového Boru přijede k nám do Jablonného přijede více cyklistů než dosud. A to jim umožní objevit pro mnohé novou lokalitu od nás směrem na Oybín,“ míní Jiří Rýdl. 

Prostřednictvím dotací přispěl Liberecký kraj na projektovou přípravu a výstavbu cyklostezky od roku 2015 až do letoška částkou 7,5 milionu korun. V roce 2017 kraj zahájil projektovou přípravu čtyřkilometrového úseku mezi Cvikovem a Svorem. „Tato příprava je náročná, především z hlediska majetkoprávních vztahů. Dosud už nás stála 1,5 milionu korun,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro dopravu.

Liberecký kraj se stává investorem i na dalších náročných úsecích. „Tento měsíc začalo zadávací řízení na projektovou přípravu na osmikilometrový úsek cyklostezky mezi Kunraticemi a Jablonným v Podještědí za zhruba 5 milionů korun,“ dodal Sviták.

Nový úsek u Jítravy

Liberecký kraj je také žadatelem o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury na výstavbu 1,2 kilometru dlouhého úseku, který povede podél silnice číslo I/13 z Bílého Kostela nad Nisou směrem k Jítravě. „V tomto případě činí celkové náklady stavby 14 milionů korun.  Požadovaná dotace je ve výši 10,5 milionu,“ upřesnil Sviták.

Cyklostezka pomáhá tomu, aby se chodci i cyklisté cítili na cestách bezpečněji. Pro Liberecký kraj je důležité umožnit bezpečné cyklistické propojení Chrastavy, Bílého Kostela, Jítravy, Jablonného v Podještědí, Kunratic, Cvikova a Svoru, kudy vede rušná silnice číslo I/13 směrem na Děčín. To považuje za důležitý aspekt výstavby dalších částí cyklostezky i starosty Rýdl.

„Zažili jsme v úseku mezi Rynolticemi a Jítravou, ale i v u nás v Jablonném, několik vážných dopravních nehod se zraněním či smrtí cyklistů. Lidé tudy jezdí na kolech často do práce, a tak pokud se je podaří díky stezce dostat z rušné silnice, bude to další obrovský přínos,“ doplňuje Jiří Rýdl. 

Investorem jsou města, obce, Lesy České republiky, Liberecký kraj a zájmové sdružení právnických osob Cyklostezka Sv. Zdislavy Nový Bor – Bílý Kostel nad Nisou. Financování je z rozpočtu obcí a dotací ze Státního fondu dopravní infrastruktury, Integrovaného regionálního operačního programu a Libereckého kraje. Některé úseky jsou již hotové, například z Nového Boru do Svoru či mezi Lvovou a Jablonným v Podještědí.

Podpora cyklodopravy v Libereckém kraji

Cyklodopravu Liberecký kraj dlouhodobě systematicky podporuje. V roce 2018 činila částka na stavby tohoto typu 5 milionů korun, stejné peníze pak v témže roce připravil kraj na projektovou přípravu. Roku 2019 kraj vynaložil na cyklodopravu 20 milionů a vloni podpořil projekty v této oblasti částkou 25 milionů korun.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky cyklostezka, Liberecký kraj, kola, cyklistika, cyklostezka sv. zdislavy, Zdislava, Jablonné v Podještědí, silnice, Jítrava, cyklista, Cvikov, Svor, Jan Sviták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Enri Go

Ble ble a skutek utek. Liberec nemá než jednu cyklostezku. Třicet let po revoluci. Zato obchoďáků plno.

Středa, 18. srpna 2021, 22:27Odpovědět

Petr Ruprecht

Tak hlavně že jde o lidi, ne o debilní čísla "my jsme přispěli, my jsme přispěli, jen díky nám, jen díky nám, nás jste zvolili správně". Docela by mě zajímalo, z čí iniciativy tenhle článek vznikl. PR?

Pátek, 30. července 2021, 13:20Odpovědět

Rozšíření Cyklostezky sv. Zdislavy přitáhne turisty i ochrání lidské životy  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.