Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Potvrzeno. Liberec převede za korunu svůj podíl v bytovém domě u prvního družstva

Liberec převede na družstevníky za korunu svůj podíl v bytovém domě Alfa v Zeleném Údolí. Jde o první z deseti družstev, u nichž právníci města zpochybňovali platnost původních smluv uzavřených zhruba před 20 lety. Pro členy družstva tak skončila dva roky trvající nejistota, zda za byty nebudou muset znovu doplácet. Smlouvu s družstvem Alfa v Zeleném Údolí s 36 byty drtivou většinou schválili zastupitelé. Podle znalce má 27,56procentní podíl města hodnotu skoro 31 milionů korun.

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo ve spolupráci s právní kanceláří Joukl a partneři připravit smlouvu, která je akceptovatelná napříč politickým spektrem a zároveň i pro družstevníky," uvedl radní a předkladatel návrhu Petr Židek (ODS). Podle něj se podařilo najít řešení, které je legislativně možné a právně v pořádku.

Předsedkyně družstva Alfa Naděžda Vacková dohodu s městem vítá. „Pro nás je to takto akceptovatelné a dostačující k nahrazení naší původní smlouvy před 20 lety," uvedla. V původním ujednání podle ní bylo, že město svůj podíl na družstvo převede bezplatně.

Družstevníkům tak hrozilo, že budou muset doplácet desítky až stovky tisíc korun, proti čemuž protestovali. Liberec připravil několik různých variant s doplatkem, což také odmítali a trvali na dodržení původního ujednání. Město následně neuspělo s iniciativou na změnu zákonů. Místo toho ale ministerstva vnitra, pro místní rozvoj a financí vypracovala společné metodické stanovisko, jakým způsobem lze převod provést, a to nahrazením chybných smluv novými. Družstvům však nadále hrozí, že za převod podílu města budou muset platit daň z příjmu, která může dosáhnout až 200 000 korun za byt. Ve Sněmovně je ale nyní před projednáním změna zákona, která by měla řešit, aby nic platit nemuseli.

Stejně jako s Alfou by měl Liberec uzavřít obdobné smlouvy s dalšími devíti bytovými družstvy ve městě. Řešení o převodu svého podílu hledalo město u sdružené výstavby bytů z let 1997 až 2007, pro něž družstva prostřednictvím radnice získala dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení. Týká se to 1150 bytů. V bytových družstvech město získalo podíly 25 až 30 procent díky vložení státní dotace, ze svého nedalo nic. Radnice se v uzavřených smlouvách zavázala, že 20 let po kolaudaci domů převede svůj podíl na družstva. Městem najatá advokátní kancelář Máchal & Bobek ale loni přišla s tvrzením, že smlouvy neplatí, neboť před uzavřením nebyly zveřejněny na úřední desce. Podle právníků navíc nebylo možné na družstva podíly bezplatně či se slevou převést bez řádného odůvodnění.

Družstevník Josef Figer si na zastupitelstvu rýpl do průtahů, které převod provázely. „Škoda, že jsme promarnili rok neustálými průtahy. Čtyři senioři z našeho družstva se rozhodnutí zastupitelů nedožili," uvedl.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, byty, Liberec, družstvo, Zelené údolí, ODS, Státní fond rozvoje bydlení, bytový dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potvrzeno. Liberec převede za korunu svůj podíl v bytovém domě u prvního družstva  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.