Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Největší letošní investice Liberce? Uran a byty v ulici Na Žižkově

Liberec vypsal zakázky na rekonstrukci úřednické budovy Uran a na výstavbu 49 bytů v ulici Na Žižkově. Pro město by to měly být největší letos zahájené investice.

Náklady na rekonstrukci Uranu se odhadují na 84 milionů korun bez daně a na bytovou výstavbu na 120 milionů bez daně, vyplývá z údajů v systému pro správu veřejných zakázek.

Kvůli růstu cen stavebních prací a materiálů v posledních měsících se radnice obává, že výsledná cena může být vyšší, než očekává. V případě Uranu postaveném v roce 1969 nedaleko autobusového i vlakového nádraží už ale město opravu odkládat nemůže. Kromě rekonstrukce přízemí v roce 2009 nepodstoupil sedmipodlažní Uran, v němž má město asi 150 zaměstnanců, žádnou větší opravu. Obvodový plášť se rozpadá, ve špatném stavu jsou také okna. Chodník okolo proto chrání lešení. „Snižují se nám příjmy a zároveň rostou výdaje, ta budova je ale v tak vážném stavu, že jsme se rozhodli, že soutěž na dodavatele vyhlásíme, a uvidíme, jaké nabídky se nám sejdou," uvedla již dříve náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO). Termín pro podávání nabídek vyprší 3. září.

Nové byty by měly vyrůst na místě bývalé základní školy

O pět dnů později by měl vypršet termín pro podávání nabídek u zakázky na vybudování 49 bytů. Čtyři spojené čtyřpodlažní domy vyrostou na místě bývalé základní školy v ulici Na Žižkově v Rochlici. Určené budou pro sociální bydlení a město chce většinu nákladů zaplatit z evropské dotace. Domy by chtělo mít město postavené do dvou let.

Liberec připravuje k vypsání další, ještě mnohem nákladnější investici, což je rekonstrukce plaveckého stadionu. U něj se náklady odhadují na 820 milionů bez daně. V případě bazénu ale radnice se zahájením prací počítá až v příštím roce. Aktuálně největší probíhající investicí města je rekonstrukce Liebiegova paláce, která začala loni v září. Přestavba rozlehlé budovy na komunitní centrum za více než 200 milionů korun by měla skončit příští rok v létě.

Letos dosud největší zahájenou investicí města je výstavba vodojemu Horská a přivaděče za 64 milionů korun, která by měla vyřešit problémy se zásobováním vodou pro část čtvrti Ruprechtice. Ještě větší je ta, kterou má na starost dopravní podnik (DPMLJ), jehož je Liberec většinovým vlastníkem. V červenci začaly práce na první ze čtyř etap úprav tramvajové trati z Liberce do Jablonce, které by měly přinést změnu rozchodu trati z metru na drážních 1435 milimetrů. Dokončení kompletní rekonstrukce až do Jablonce by mělo stát podle odhadů miliardu korun, z velké části by ji měly zaplatit evropské fondy. Za první etapu, což jsou práce na bezmála čtyřkilometrového úseku, dopravní podnik zaplatí bez DPH 95,5 milionu. Práce mají být hotové do 19. listopadu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, stavby, správa, byty, Liberec, investice, Žižkov, rekonstrukce, stavba, Radka Loučková Kotasová, ANO 2011, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší letošní investice Liberce? Uran a byty v ulici Na Žižkově  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.