Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Novorenesanční klenot Hodkovic. Radnice několikrát vyhořela a dokonce do ní uhodil blesk

Pokud se během svých výletů vydáte do Hodkovic nad Mohelkou, určitě se zastavte na náměstí T. G. Masaryka. Kromě kašny a sloupu se sochou Panny Marie tu najdete také novorenesanční budovu radnice. Tu během staletí sužovalo hned několik požárů.

Současná budova radnice byla postavena v letech 1811 až 1812 dle plánů stavitele Josefa Arnolda z Liberce. Na konci 19. století prošla zásadní přestavbou podle návrhu stavitele Franze Wildeho z Broumova. „Jeho zásluhou dostala současnou novorenesanční podobu. Roku 1902 získala vestavbu policejní stanice a od té doby se její vzhled už nezměnil,“ informuje mluvčí kraje Jan Mikulička.

Předchozí budova odolávala několika požárům, poslední se jí ale stal osudným. „Rok 1692 – 22. května ve dvě hodiny po půlnoci vypukl u tehdejšího primátora Martina Schöna strašný oheň, shořelo 19 obytných stavení se stodolami a chlévy i radnice,“ uvádí se ve staré kronice Josefa Hauka. O výstavbu nové radnice se zasloužil tesařský  mistr Andersen Bräuer z Grafensteinu.

Jen o pár let později, roku 1707, ale čekal radnici další požár. Následně v roce 1768 uhodil do radniční věže blesk. „Radnice však statečně nepřízni osudu odolávala a v roce 1794 se dokonce dočkala rekonstrukce v ceně 1000 zlatých,“ komentuje Mikulička.

 Osudným se radnici stal požár v roce 1806. Ten zachvátil půlku města a nevyhnul se ani budově radnice. Díky náhodě se podařilo zachránit alespoň pozemkové knihy a privilegia. „Zborcená klenba radniční kanceláře oheň udusila,“ dodává mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký, radnice, Hodkovice, Hodkovice nad Mohelkou, požár, Panna Marie, Tomáš Garrigue Masaryk, Josef Arnold, Martin Schön, Liberec, Broumov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novorenesanční klenot Hodkovic. Radnice několikrát vyhořela a dokonce do ní uhodil blesk  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.