Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Grabštejn opět zavítali dobrovolníci. Pracují na zvelebování zahrad

Na zahradách Grabštějnu můžete v těchto dnech potkat řadu dobrovolníků z nejrůznějších koutů celé Evropy. Společně zde v rámci organizace INEX - Sdružení dobrovolných aktivit kultivují zahrady a okolí hradu.

Přítomnost dobrovolníku na Grabštejně není ničím novým. Mezinárodní workcampy se tu konají už více než deset let. Tentokrát sem zamířili dobrovolníci například z Francie, Portugalska, Maďarska, Itálie ale také Německa nebo Litvy. „Mimo své pracovní povinnosti se dobrovolníci vydají i do blízkého okolí za pěšími výlety a koupáním v rybníce,“ informovala za neziskovou organizaci INEX Kateřina Sivoková.

Nezisková organizace INEX – Sdružení dobrovolných aktivit se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá od svého vzniku v roce 1991.

Během předchozího letošního workcampu dobrovolníci odplevelili jižná část zahrad. Postarali se i o sklizení levandule z bylinkové zahrádky a pročistily svahy hradu od nevhodného porostu. Přítomnost dobrovolníků vítá i kastelánka Grabštejna. Kromě práce se dobrovolníci zapojí i do aktivit na hradě. „Dobrovolníkům zajistíme prohlídku hradu na míru i gril na večerní posezení,” uvedla kastelánka Věra Ozogánová.

Na hradě ze 13. století nedaleko Chotyně zůstanou dobrovolníci až do konce srpna. V letošním roce má INEX v plánu celkem 29 workcampů. Ty se uskuteční během léta na území celé České republiky. Do Čech každoročně přijíždí přibližně tři sta mezinárodních dobrovolníků, kteří se věnují ekologickým projektům, pomoci místním komunitám nebo obnově kulturně-historických památek. Do zahraničí pak během sezony vyjíždí průměrně pět set českých dobrovolníků. V letošním roce ale byly aktivity z důvodů covidu zaměřeny lokálně.

Ohodnoť článek

Foto Nezisková organizace INEX | Zdroj TZ

Štítky Liberecký, dobrovolníci, Grabštejn, zahrada, hrad, Evropa, Itálie, Německo, Francie, Portugalsko, Maďarsko, Litva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Grabštejn opět zavítali dobrovolníci. Pracují na zvelebování zahrad  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.