Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jak bude vypadat most na Trojzemí? Hrádek zveřejnil návrhy

Od původního plánu vybudovat na Trojzemí most za 1226 milionů, který by propojil všechny tři země, se upustilo, protože byl moc drahý. Město Hrádek nyní zveřejnilo možné podoby mostu, který by propojil alespoň českou a německou stranu.

Na výstavbě mostu přes Lužickou Nisu nyní spolupracuje Hrádek se zástupci města Žitava. „Pro vypracování návrhů a nastínění možností byla oslovena společnost Valbek, která má se stavbou mostů bohaté zkušenosti, informovala za Hrádek Věra Baumgartnerová.

První myšlenky na výstavbu mostu na Trojzemí sahají do roku 2004.

Na návrzích pracovalo celkem 12 projektantů. S ohledem na charakter místa a s přihlédnutím ke všem překážkám, jako je například plynovod v místě, hraniční kameny, se kterými se nesmí hýbat, požadavky správce toku a podobně, nakonec předstoupili před zastupitele města se třemi variantami, popsala na webu města Baumgartnerová.

Návrhy obsahují visutý pás, obloukovou variantu nebo zavěšenou lávku.

Hrádečtí zastupitelé již nezávazně v anketě vybrali jeden z návrhů. K jednotlivým návrhům se ale bude ještě vyjadřovat německá strana i veřejnost. První krůčky tak má nový česko-saský projekt za sebou. Mnoho dalších na cestě k cíli ale bude muset ještě podniknout,“ dodala Baumgartnerová.

Most v Trojzemí za 126 milionů nebude. Projekt byl moc drahý

Starostové v Trojzemí opustili po 16 letech plány na výstavbu společného mostu, který by nedaleko Hrádku nad Nisou na Liberecku propojil Česko, Německo a Polsko. Informovala o tom liberecká příloha MfD. Z původně plánované prosté lávky vznikl...

Kromě výběru finální podoby mostu čeká země například ještě žádost o dotaci i celkové vyčíslení nákladů. Zda se podobně v budoucnu propojí i Německo s Polskem závisí již na domluvě obou zemí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hrádek nad Nisou

Štítky Liberecký, Hrádek, most, Trojzemí, Valbek, Lužická Nisa, Žitava, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

James Bond

Určitě B(dle hrádek.eu), oblouková varianta. Snad zvítězí zdravý rozum..

Středa, 18. srpna 2021, 08:36Odpovědět

Jak bude vypadat most na Trojzemí? Hrádek zveřejnil návrhy  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.