Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lidem v bytové nouzi nabídne Liberec bydlení ve dvou nově zrekonstruovaných domech

Liberec má k dispozici celkem 22 bytů, které plánuje ještě letos nabídnout lidem s nízkými příjmy. Byty se nachází ve dvou opravených domech v ulici Orlí a Proboštská v centru Liberce. Domy jsou od sebe vzdálené asi 100 metrů.

Rekonstrukce si vyžádala téměř 58 milionů korun, zhruba 32,5 milionu město zaplatilo z evropské dotace. Novináře o tom informovala náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová. Město nechalo opravit v rámci evropského projektu zaměřeném na sociální bydlení také dům v Proboštské ulici, jeho otevření plánuje za dva týdny.

Nákladnější a delší byla záchrana čtyřpatrového domu v Orlí ulici, která si vyžádala skoro 39 milionů a trvala přes 14 měsíců. Jde o jeden z nejstarších domů v Liberci s více než 250letou historií. Ve stávající vnější podobě je zřejmě z roku 1843. Město původně zvažovalo jeho zbourání, důvodem byla nejen jeho zchátralost, ale také, že vybočuje ze zástavby, zasahuje do vozovky a neprojedou kolem něj najednou dvě protijedoucí auta. „Několik desetiletí byl plán zbourat ho a i my v radě města jsme byli na vážkách," uvedl dnes primátor Jaroslav Zámečník.

Nakonec převážila historická hodnota domu se zdobenou fasádou. Patří mezi jeden z mála dochovaných domů pozdně klasicistní zástavby v dolním centru. „Takové budovy tohoto charakteru i vzhledu fasády, to se dnes už nedělá. Dnes uděláte rovnou fasádu a jdete od toho pryč, protože ta ekonomika je jinde, je to drahé. Ale takový dům sem patří, prostě je to staré centrum," uvedl ředitel První podještědské stavební Martin Stašák, jehož firma rekonstrukci prováděla. Přestavba domu se prodražila asi o deset procent, neboť byl v horším stavu, než se čekalo. Trámy byly podle Stašáka "sežrané" dřevomorkou a dům byl nestabilní. „Když jsme do toho šáhli, tak jsme zjistili, že musíme statiku domu obnovit podpůrnými konstrukcemi," dodal.

V domě je 12 bytů velikosti od 1+kk do 4+kk. Nájemníci budou platit regulované nájemné, jeho výše je nyní podle primátora mezi 60 až 70 korunami za metr čtvereční. Byty jsou určené pro lidi, kteří nemají žádné nebo nevyhovující bydlení. „Může to být mladá rodina, matka samoživitelka nebo třeba absolventi škol," dodal Zámečník. Podmínkou je, aby minimálně jeden z obyvatelů bytu byl v takzvaně ekonomicky aktivním věku.

V domě v Proboštské ulici bude deset nájemních bytů, opět velikosti 1+kk až 4+kk. Jeho rekonstrukce za téměř 19 milionů korun trvala zhruba deset měsíců.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Liberec

Štítky správa, památky, stavby, sociální, Liberec, dům, bydlení, primátor, Radka Loučková Kotasová, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem v bytové nouzi nabídne Liberec bydlení ve dvou nově zrekonstruovaných domech  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.