Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sportfilm roste, na liberecký festival se přihlásilo skoro 400 filmů

Festival sportovních filmů Sportfilm se v Liberci koná téměř čtvrtstoletí. Loni proběhl restart přehlídky a letošní ročník přináší souboj téměř čtyř set snímků se sportovní tematikou. Festival už vlastně začal, odborná porota vybírá snímky do hlavní soutěže, veřejnost může část filmů vidět online.

„V minulosti byl Sportfilm určen pro užší skupinu sportovních příznivců, jeho brány se však loni otevřely světu a hlavně onlinu,“ říká ředitelka festivalu Renata Balašová.

Soutěžní snímky jsou totiž k vidění zdarma na webu festivalu od 16. září až do 10. října. Celý festival pak vyvrcholí ve čtvrtek 30. září v kině Varšava, kde proběhne promítání finálových snímků a besedy s tvůrci a sportovními hvězdami.

Připomeňte si loňský ročník festivalu

Snímky do festivalového dne ve Varšavě vybírá v těchto dnech odborná porota, ve které zasedl kromě tradičních tváří například režisér Radim Špaček nebo bývalý skokan na lyžích František Jež.

Součástí festivalu je výstava fotografií ze dvou olympiád v Tokiu, která proběhne na náměstí před radnicí od 22. do 30. září.

Čtvrtstoletí tradice

Festival má v Liberci dlouhou tradici. První ročník se konal už v roce 1997. Přihlásilo se do něj 28 snímků. „Na začátku nás vůbec nenapadlo, že festival vydrží a my sním téměř čtvrtstoletí,“ říká předseda liberecké ČUS a jeden z prvních organizátorů festivalu Vladimír Boháč

Program festivalu

Kino Varšava, Liberec

16. 9. až 10. 10. Online přehlídka filmů

30. 9.  Festivalový den v kině Varšava

  • promítání filmů a besedy s tvůrci a aktéry
  • přednášky a workshopy
  • slavnostní galavečer s předáváním cen a afterparty

Tehdy poprvé se snímky promítaly na chodbě haly Dukly a ceny se pak předávaly v nedaleké restauraci V Ráji. Od té doby se ale festival změnil. „Na začátku byla jedna televize v hale Dukly, pak promítání v Babylonu, knihovně až nakonec v kině Varšava. Vidět je i rostoucí počet přihlášených snímků z prvních osmadvaceti až na letošních 386,“ dodává Boháč.

Festival má velké plány do budoucna, které od jeho restartu stále narušuje koronavirus. Organizátoři z něj chtějí udělat jeden z největších festivalů u nás. „Aby každý věděl, co je Sportfilm Liberec, stejně jako všichni znají festivalové Karlovy Vary,“ pokračuje Balašová.

V plánu do dalších ročníků je více projekcí, delší trvání a také další sportovní akce, které by byly s festivalem propojeny, nyní to jsou Runczech a ČT Author Cup. „Sportfilm má být multikulturní a sportovní událost minimálně evropského významu,“ dodává Balašová.

Prezidentem festivalu se stal majitel firmy Lasvit Leon Jakimič, která dodá hlavní ceny. „Sportfilm vidím do pěti let jako druhý až třetí nejvýznamnější filmový festival v Česku a jedním z nejdůležitějších sportovních festivalů na světě,“ přeje si Jakimič.

Porota festivalu Sportfilm

doc. PhDr. František Kolář, CSc.
předseda poroty
sportovní historik, FTVS Univerzita Karlova
člen ISOH – Mezinárodní společnost olympijských historiků

Zdeněk Škoda
místopředseda České olympijské akademie
koordinátor Komise pro olympijské dědictví Evropských olympijských akademií

Jaroslav Černý
předseda výkonného výboru FITES – Český filmový a televizní svaz

Jakub Bažant
sportovní novinář, publicista a komentátor ČT, člen komise FICTS festivalu v
Miláně

Radim Špaček
režisér, držitel Českého lva

Tomáš Průša
ředitel reklamní agentury, marketingový konzultant

Zuzana Hejnová
atletka, držitelka bronzové medaile z LOH Londýn 2012 a dvojnásobná mistryně
světa z let 2013 a 2015

František Jež
skokan na lyžích, držitel bronzové medaile z ZOH Albertville 1992, čtyřnásobný
vítěz světového poháru

Ohodnoť článek

Foto Sportfilm Liberec

Štítky sportfilm, festival, sport, Varšava, film, Liberec, kino, olympijské hry, Radim Špaček, František Jež, Leon Jakimič, Vladimír Boháč, Česká televize, Letní olympijské hry 2021

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sportfilm roste, na liberecký festival se přihlásilo skoro 400 filmů  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.